Elvetia a blocat fonduri in valoare de 500 de milioane de euro aflate in circa 100 de conturi bancare, intr-o ancheta asupra unui caz de spalare de bani in care este implicata o companie energetica ceha, a anuntat luni Ministerul Public elvetian, citat de AFP.

Sapte persoane, in majoritate de nationalitate ceha, au fost inculpate pentru spalare de bani si criminalitate economica, potrivit comunicatului oficial al Parchetului elvetian.

Suspectii sunt banuiti ca au preluat ilegal controlul asupra uneia dintre cele mai importante companii energetice cehe, a carei denumire nu a fost data publicitatii, transmite MEDIAFAX.

In iunie 2005, justitia elvetiana a declansat o investigatie in acest caz, dupa ce membrii conducerii companiei au preluat controlul asupra acesteia prin intermediul fondurilor societatii. Pentru elucidarea cazului, a fost necesara "o ancheta financiara internationala complexa, care a durat sase ani".

Ministerul Public elvetian "ii acuza pe membrii conducerii companiei, precum si terte persoane, ca au creat o structura de companii foarte complexa, in diferite tari, pentru a deturna in scopuri personale fondurile societatii, astfel incat sa devina proprietarii acesteia fara a plati nimic".

Potrivit acuzarii, o parte importanta a averii firmei a fost transferata in Elvetia, unde a fost supusa unei operatiuni de spalare de fonduri. "Au fost identificate 100 de conturi bancare legate de aceste actiuni si a fost confiscata o suma echivalenta cu circa 600 de milioane de franci elvetieni", conform Ministerului Public elvetian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.