Marea Britanie ar putea relansa economia daca ar aduce la Londra pentru un an 1,5 milioane de cersetori minori din Romania, de pe urma carora ar obtine prin impozite 75 miliarde lire sterline, potrivit unui comentariu ironic la adresa executivului britanic postat pe site-ul publicatiei FX-MM.

Un cersetor de patru ani din Romania poate castiga intr-un an in Londra 100.000 de lire sterline, scrie, la sectiunea comentarii a publicatiei financiare britanice, Mark Deans, director pentru clienti corporate la compania de servicii de schimb valutar Moneycorp, citand date dintr-un documentar prezentat in emisiunea Panorama de la BBC.

  • "BBC a dat intamplator peste o modalitate de a relansa economia (britanica - n.r.). Din populatia de 22 de milioane a Romaniei, 1,5 milioane sunt copii de patru ani. Daca ar lua cu totii o pauza de un an la Londra ar putea castiga impreuna 150 de miliarde de lire sterline. Ar fi taxati cu 50%, ca persoane cu venit ridicat, astfel ca le-ar ramane copiilor suficienti bani pentru a-si cumpara o locuinta inainte de a merge la scoala, iar partea de 75 de miliarde de lire sterline din taxe ar putea fi folosita de Banca Angliei pentru a cumpara de doua ori mai multe obligatiuni decat intentioneaza acum, dubland astfel efectul benefic asupra economiei", afirma Deans.

Panorama nu explica daca oportunitatile de a obtine atatia bani din cersit se regasesc in Uniunea Europeana doar la Londra, scrie bancherul britanic. Se poate presupune, de exemplu, ca nu exista in Romania.

Deans propune ca o astfel de masura de a obtine fonduri sa fie analizata de statele europene care sustin financiar Grecia.

"Schema ar putea merita putina atentie peste Canalul Manecii. Ar oferi o alternativa facila la actuala situatie in care banii sunt luati de la contribuabilii germani care opun rezistenta si aruncati asupra unor contribuabili greci nerecunoscatori. Ar ridica si o parte din presiunea de pe liderii francezi si germani, care sunt pe punctual de a-si incalca promisiunea de a livra la sfarsitul acestei saptamani o solutie la criza datoriilor", comenteaza Deans.

Banca Angliei are in derulare un program de masuri neconventionale pentru stimularea economiei britanice. Programul vizeaza introducerea de lichiditati in piata financiara pentru a mentine un cost redus al creditarii, prin achizitia de obligatiuni, cu precadere a celor emise de guvern.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

BBC a difuzat recent un documentar, "Viata secreta a copiilor cersetori din Marea Britanie", in care prezinta cazurile unor copii romi de origine romana urmariti timp de mai multe luni pe strazile din Londra de reporterii emisiunii Panorama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.