Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat marti intr-un interviu, referitor la cerinta Israelului de a fi recunoscut ca stat evreu, ca "un stat evreu nu are nici o semnificatie, pentru ca un stat nu este evreu sau catolic".

In cadrul unui interviu pentru Agentia France-Presse si doua posturi de radio ale comunitatii evreiesti din Franta, Radio J si RCJ, Sarkozy a declarat: "Stat evreu, nu stiu ce vrea sa insemne asta". A vorbi despre un "stat al poporului evreu este deja mai interesant", relateaza AFP.

"Eu apar ideea cu doua state natiune. Un stat evreu nu are nici o semnificatie, pentru ca un stat nu este evreu sau catolic. Statul poporului evreu, este o discutie pe care o putem avea, dar stat evreu nu are nici un sens", a insistat el.

La 18 iulie, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a criticat notiunea de "stat evreu", in cursul unei reuniuni ministeriale a Uniunii Europene la Bruxelles, cu privire la o eventuala relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu, potrivit MEDIAFAX.

Intre alte probleme intampinate de acest proces, Juppe a citat "in particular mentiunea unui stat evreu". "Din cate stiu, astazi in Israel exista evrei, dar si arabi", a declarat atunci seful diplomatiei franceze.

Ulterior, Consiliul Reprezentativ al Institutiilor evreiesti din Franta (CRIF) si-a exprimat uimirea fata de declaratiile lui Juppe si a amintit ca, "intr-o rezolutie din 1947, Adunarea Generala a ONU a votat in favoarea existentei unui stat evreu si a unui stat arab".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.