Comitetul de ancheta al Parchetului rus a anuntat vineri, ziua in care se implinesc cinci ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, noi inculpari pentru aceasta crima, desi cel care a comandat-o si motivul nu au fost inca stabilite, relateaza AFP.

Lom-Ali Gaitukaiev, un barbat originar din Cecenia, si Serghei Hadjikurbanov, un fost politist, au fost inculpati pentru asasinat in grup organizat, se arata intr-un comunicat al Comitetului, relateaza MEDIAFAX.

Gaitukaiev a "primit in iulie 2006, in schimbul unei remuneratii, ordinul de a o ucide pe jurnalista" de la ziarul de opozitie Novaia Gazeta.

In acest scop, el a recrutat un locotenent-colonel de la politia din Moscova, Dmitri Pavliucenkov (arestat la sfarsitul lui august), pe fostul politist Serghei Hadjikurbanov si pe fratii ceceni Rustam, Djabrail si Ibraghim Mahmudov.


Pavliucenkov este acuzat ca a asigurat logistica asasinatului.

Rustam Mahmudov este, potrivit anchetatorilor, cel care a impuscat-o pe jurnalista, ceilalti acuzati fiind cercetati pentru rolul lor de complici.

Hadjikurbanov si fratii Mahmudov au fost achitati in acest caz dupa un prim proces, in 2009, care nu a dus la descoperirea celui care a comandat crima.

Dar in 2010, Curtea Suprema rusa a retrimis cazul Parchetului si ancheta a fost redeschisa cu aceiasi suspecti.

Rustam Mahmudov, care nu fusese arestat in momentul procesului, a fost judecat in contumacie. El a fost arestat in mai.

Anchetatorii nu au identificat niciodata mobilul si persoana care a comandat crima, dar admit ca Politkovskaia a fost asasinata din cauza"activitatii sale profesionale".

Anna Politkovskaia era unul dintre putinii jurnalisti rusi care denuntau incalcarea drepturilor omului in Cecenia si care criticau deschis abuzurile regimului condus de Vladimir Putin, fost presedinte si actual premier rus, care si-a anuntat intentia de a reveni la Kremlin dupa prezidentialele din martie.

Citeste si:
Ce își dorește Mara Bănică de la 2024. Jurnalista are planuri mari:...
Ce își dorește Mara Bănică de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.