"Nu este momentul sa se ofere o asemenea perspectiva celor doua tari", a declarat premierul francez Francois Fillon, la Varsovia.

"Le inteleg asteptarea (cu privire la aderare), dar ar fi contraproductiv sa lansam acum dezbaterea asupra formei finale a legaturilor" pe care ar trebui sa le ia relatiile intre Ucraina, Georgia, pe de o parte, si UE pe de alta parte, a declarat Fillon, citat de un membru din anturajul sau, potrivit MEDIAFAX.

Premierul a facut aceste afirmatii in cadrul unei reuniuni a Parteneriatului Estic, un forum creat in 2009 la initiativa Poloniei si Suediei, din care fac parte liderii celor 27 de tari membre UE si cei din sase foste republici sovietice din Europa de Est (Ucraina, Belarus si Republica Moldova) si din Caucazul de Sud (Georgia, Armenia si Azerbaidjan).

In timp ce Polonia, alte tari din Europa de Est membre ale UE si Marea Britanie vad in acest Parteneriat un prim pas catre o aderare a acestor tari la blocul european si nu o formula de inlocuire, aceasta parere este departe de a fi unanima.

Franta in special, dar si Germania, sunt foarte reticente la ideea extinderii frontierelor UE mai ales la Ucraina.

In aceste conditii, declaratia finala a summit-ului de la Varsovia se limiteaza sa "recunoasca aspiratiile europene" ale celor sase state foste sovietice, desi Polonia doreste sa li se ofere o "perspectiva europeana", la fel ca tarilor din fosta Iugoslavie.

Dar in Europa se resimte o "oboseala" cu privire la extindere. In Vest domina sentimentul ca tari ca Bulgaria si Romania au aderat prea devreme, in 2007. Bucurestiul si Sofia tocmai si-au vazut refuzata aderarea la spatiul fara frontiere Schengen, controalele lor vamale fiind considerate insuficiente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.