Numarul imigrantilor este supraestimat in tarile de destinatie, mai ales de catre cei care nu sunt interesati de documente oficiale, peste 40% dintre europenii care nu au un loc de munca fiind de parere ca imigrantii sunt cei care le iau slujbele.

Directorul Biroului de la Bucuresti al German Marshall Fund of United States, Alina Inayeh, a declarat miercuri, la conferinta "UE si migratia", ca un studiu German Marshall Fund, realizat in opt tari pentru a analiza problema migratiei transatlantice, arata ca exista o supraestimare a imigrantilor, facuta de cetatenii tarilor respective, care este mult mai mare in randul celor ce nu au acces la statistici sau nu au interes sa urmareasca documentele si informatiile oficiale, fata de cei care cunosc aceste date, relateaza MEDIAFAX.

Studiul, realizat in Statele Unite, Canada si sase tari din Uniunea Europeana, printre care Spania, Italia si Franta, arata ca, fata de 2009, mai multi respondenti au supraestimat procentajul din populatie care provine din imigranti. Aceste estimari au crescut in 2010 in SUA, respondentii crezand ca 39 la suta din populatie provine din imigranti, fata de 35 la suta in 2009, iar cifra reala este de fapt de 14 la suta.

"Dintre europenii care au prieteni imigranti, 68 la suta au crezut in 2010 ca fenomenul imigratiei contribuie la imbogatirea culturii nationale, in timp ce numai 40 la suta dintre cei care nu au prieteni imigranti cred acest lucru. Intre europenii care nu au un loc de munca in acest an, 43 la suta cred ca imigrantii sunt cei care le iau slujbele, media europeana fiind de 35 la suta. In SUA, 63 la suta dintre cei a caror situatie financiara s-a inrautatit in 2010 cred ca joburile le sunt luate de catre imigranti, comparativ cu 56 la suta anul trecut", a declarat Alina Inayeh.

  • Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Valentin Mocanu a aratat insa ca mobilitatea fortei de munca in spatiul Uniunii Europene nu a avut un impact important asupra salariilor si nici nu a dus la dezechilibre serioase ale fortei de munca in statele primitoare.

Mocanu a precizat insa ca trebuie avuta in vedere integrarea acestor lucratori, care continua sa aiba probleme.

"Exista probleme si cu coeziunea familiilor dar si probleme legate de copiii care sunt lasati acasa", a aratat secretarul de stat.

El a mai spus ca atunci cand se vorbeste de mobilitatea fortei de munca ar trebui sa se tina cont de cateva elemente, avand in vedere ca se vorbeste foarte mult de impactul negativ, de presiunea pe forta de munca din tarile de destinatie.

Valentin Mocanu a precizat ca sunt elemente care reprezinta un impact negativ atat pentru muncitorii din tarile de destinatie, cat si pentru muncitorii care se deplaseaza pentru gasirea unui loc de munca.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

"Si aici ma refer la munca la negru, care afecteaza in acelasi mod negativ si muncitorii locali, cat si muncitorii din alte tari. Ma refer la dumpingul social care, in mod evident, afecteaza in primul rand muncitorii locali (prin acest fenomen sunt diminuate salariile din tarile de destinatie) si ma refer si la faptul ca se fac eforturi importante, si in tarile de destinatie si in tarile de origine, si aici colaborarea dintre statele UE este foarte importanta, astfel incat dispozitivele de politica sociala sa fie eficiente si sa existe posibilitatea de transfer a drepturilor. Este important sa facem eforturi impreuna", a mai spus Mocanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.