In zonele din Kasmirul pakistanez devastate de cutremurul din octombrie ar putea muri mii de oameni, in urmatoarele cateva luni, de frig, boli sau rani netratate, daca lumea nu se mobilizeaza pentru a veni in sprijinul celor peste trei milioane de persoane ramase fara adapost, a declarat directorul UNICEF Ann Veneman, care a survolat in elicopter zona. Potrivit acesteia, este o cursa contra cronometru, in conditiile in care mai sunt doar cateva saptamani pana la instalarea iernii, iar meteorologii avertizeaza ca aceasta va fi mai rece decat de obicei, stratul de zapada urmand sa ajunga, in unele regiuni, pana la cinci metri.

O noua conferinta a donatorilor pentru reconstructia Pakistanului va fi organizata abia pe 19 noiembrie, la Islamabad, in prezenta secretarului general al ONU Kofi Annan. La intrunirea precedenta, care a avut loc la Geneva pe 26 octombrie, comunitatea internationala s-a angajat sa contribuie cu 580 milioane de dolari, insa, concret, ONU nu a primit decat 20% din aceasta suma.

Cea mai stringenta problema o reprezinta criza de corturi. Milioanele de sinistrati au nevoie de 600.000 de corturi speciale, care sa ofere un minimum de protectie impotriva gerului. In mod ironic, Pakistanul este principalul exportator de corturi la nivel mondial, dar, la ora actuala, producatorii locali sunt depasiti de situatie. S-au angajat mai multi oameni, se lucreaza ore suplimentare, se dau bonusuri, insa cererea este cu mult peste posibilitatile companiilor locale. La fel de urgenta e si nevoia de latrine, expertii avertizand ca sinistratii ar putea fi decimati de epidemiile cauzate de conditiile sanitare dezastruoase.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.