Guvernul japonez a avut in vedere, dupa cutremurul din 11 martie, si un scenariu care prevedea evacuarea a circa 30 de milioane de persoane care locuiau pe o raza de 200 - 250 de kilometri in jurul centralei nucleare de la Fukushima, a declarat fostul premier Naoto Kan, citat de CNN.

Zona de evacuare ar fi acoperit si capitala Tokyo si imprejurimile acesteia, iar guvernul japonez se temea ca un astfel de scenariu risca sa provoace haos, a afirmat Naoto Kan, intr-un interviu acordat agentiei Kyodo.

"Nu eram sigur ca Japonia va putea functiona in continuare ca stat", a spus el.

Kan a adaugat ca Japonia nu era pregatita pentru dezastrul provocat de cutremurul cu magnitudinea 9, care a fost urmat de un tsunami devastator. "Nu am prevazut niciodata o situatie in care au loc simultan un cutremur, un tsunami si un accident nuclear", a precizat fostul premier japonez, transmite MEDIAFAX.

Naoto Kan a demisionat in august, dupa ce a fost criticat dur pentru modul in care a gestionat situatia produsa dupa cutremur, iar popularitatea sa a scazut semnificativ.

La inceputul lunii septembrie, mai mult de 75.000 de persoane evacuate dintr-o zona cu raza de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare de la Fukushima inca nu primisera permisiunea de a reveni la locuintele lor, din cauza nivelului ridicat de radioactivitate din zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.