Masurile impotriva "delincventei care implica cetateni romani", anuntate luni de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, sunt lipsite de precizie.

  • Lipsa cadrului legal

Cotidianul Le Monde arata ca nu exista niciun cadru legal pentru repatrierea minorilor ai caror parinti nu pot fi localizati. In astfel de cazuri, a explicat Gueant, "minorii vor fi incredintati serviciului roman de protectie a copilului".

Un acord franco-roman a fost incheiat in acest sens in 2002 si prevede repatrierea unui minor doar pe baza cererii unui judecator pentru minori si dupa o ancheta preliminara. Acest acord a fost modificat apoi reluat in 2007, votat in 2010 si cenzurat cateva saptamani mai tarziu de Consiliul constitutional. In noua versiune, procurorul este cel care decide repatrierea, iar ancheta nu mai este obligatorie, relateaza MEDIAFAX.


"Aceasta masura este total ineficienta si va pune in pericol numerosi tineri, explica Damien Nantes, directorul asociatiei Hord la rue. Un studiu realizat de aceasta asociatie in 2009 pe tinerii repatriati a aratat esecul aproape sistematic al acestor masuri, care au pus in pericol numerosi copii. "Da, serviciile pentru protectia copilului au evoluat enorm in ultimii zece ani", explica la randul sau Alexandre Le Cleve, de la Cimade. "In prezent, avand in vedere contextul economic al Romaniei, este o coborare in infern pentru acesti copii ...", adauga el. Le Cleve denunta si procedurile "amatoriste" pe baza carora sunt repatriati acesti minori.

Ministrul francez prevede, de asemenea, pentru "organizarea repatrierii", nominalizarea unui "magistrat de legatura roman". Dar, subliniaza cotidianul francez acesta nu a fost inca numit, iar domeniul sau de actiune este vag si prea putin coercitiv.

De asemenea, ministrul a anuntat interzicerea cersetoriei pe Champs Elysees. Aceasta masura va viza bulevardul, piata Etoile si sensul giratoriu, dar niciuna dintre strazile invecinate.

In plus, astfel de hotarari, luate de obicei la nivel local, au fost aspru criticate si chiar contestate in justitie de Liga pentru Drepturile Omului. In trecut, judecatorii administrativi au anulat deja astfel de hotarari impotriva cersetoriei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.