Departamentul de Stat a publicat Raportul privind Libertatile Religioase, cu cateva ore inainte de semnarea acordului privind scutul, documentul continand o serie de critici la adresa Romaniei.

Raportul noteaza ca administratia SUA discuta despre libertatea religioasa cu Guvernul Romaniei in cadrul angajamentului sau de promovare a drepturilor omului. "Administratia SUA si-a mentinut interesul in legatura cu temele legate de libertatea religioasa. Ambasada a mentinut un contact strans cu o gama larga de grupuri religioasa si ONG-uri din tara , inclusiv cu grupuri musulmane si alte grupuri religioase minoritare pentru a monitoriza si discuta despre libertatea religioasa. Ambasadorul si alti oficiali din cadrul ambasadei s-au intalnit in mod constant si au exprimat ingrijorari legate de libertatea religioasa cu lideri religiosi, cu oficiali guvernamentali. Ambasadorul, insarcinatul cu afaceri si alti oficiali din cadrul ambasadei si-au exprimat in mod repetat ingrijorarea in legatura cu ritmul lent de restituire a proprietatilor bisericii, mai ales ale Bisericii Greco-Catolice, in discutiile cu oficiali guvernamentali", se arata in raport.

"Ambasada a continuat sa incurajeze reluarea dialogului intre Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica menit reconcilierii si rezolvarii disputelor curente pe tema proprietatilor. Oficiali SUA au continuat sa pledeze in cercurile guvernamentale pentru un tratament corect si egal in ceea ce priveste chestiunile legate de restituirea proprietatilor si pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor grupurilor religioase", se mai arata in raport.

De asemenea, noteaza raportul, oficialii americani de la ambasada din Bucuresti precum si alti oficiali guvernamentali americani au discutat cu oficiali ai Executivului de la Bucuresti "despre importanta unei depline recunoasteri a Holocaustului in tara, imbunatatiri ale curiculei legate de Holocaust si deplina implementare a recomandarilor formulate in 2004 de Comisia Wiesel".

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Raportul noteaza insa ca atat Constitutia cat si celelalte legi si politici nationale protejeaza libertatea religioasa si, in practica, Guvernul a consolidat protectia astfel acordata, transmite MEDIAFAX.

Documentul mai arata ca Guvernul a respectat in general libertatea religioasa atat legislativ cat si in practica.

"Au existat informatii privind abuzuri sau cazuri de discriminare bazate pe afilierea religioasa, credinte sau practici. Au fost cazuri in care unii prelati ai Bisericii Ortodoxe au dovedit ostilitate fata de membrii bisericilor neortodoxe si au criticat activitatea de misionariat", se mai arata in raport.

Documentul noteaza ca Biserica Greco-Catolica s-a plans in continuare ca autoritatile locale s-au opus in mod constant acordarii unui permis de construire pentru o noua biserica la Sapanta. De asemenea, noteaza Departamentul de Stat a mai notat ca bisericile Adventista si Baptista au raportat situatii similare la Bucuresti si Bursuceni, Suceava.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

"Putini politicieni au sprijinit legi si masuri care ar nemultumi Biserica Ortodoxa", se mai arata in document.

Basescu s-a intalnit cu Obama

Scutul antiracheta, oficial si in documente


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.