Granitele Bulgariei si Romaniei sunt marcate de coruptie, care se vede foarte bine in vilele luxoase care apartin vamesilor si politistilor de frontiera, comenteaza cotidianul New York Times.

  • Glume pe seama coruptiei

Zeci de astfel de vile se afla in Svilengrad, un oras cu circa 20.000 de locuitori la granita sudica a Bulgariei.
Comportamentul vamesilor este atat de cunoscut incat a generat glume in randul populatiei: "Ce cadou ii faci unui vames de ziua lui? O tura de unul singur", relateaza MEDIAFAX.

Dar un taximetrist local i-a aparat pe politistii de frontiera, afirmand ca au adus bogatie in oras. El a precizat ca un vames, in prezent proprietar al unui hotel si unui cazino, a inlocuit geamurile scolii si a reconstruit biserica locala. "Cand ei au bani si noi avem bani", a declarat acesta.

  • Cum se combate coruptia?

Jurnalistii de la New York Times explica modul in care cele doua state au incercat sa combata coruptia. De exemplu, Bulgaria a inceput sa foloseasca programarea computerizata a politistilor de frontiera in diferite posturi., iar Romania a arestat in ultimul an 248 de politisti de frontiera si vamesi.


Conform expertilor, in trecut aceste arestari ar fi fost suficiente pentru a castiga aprobarea Uniunii Europene, dar acum nu mai este asa. "Este un moment de conservatorism extrem, iar Romania si Bulgaria sufera din aceasta cauza", a declarat Heather Grabbe, director al Institutului pentru o Societate Deschisa din Bruxelles.

De asemenea, geografia este un alt factor pentru lipsa de entuziasm in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, cele doua tari platind pretul pentru ca se afla aproape de Grecia, care nu controleaza eficient fluxul de imigranti si traficul de masini si tigari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.