Premierul britanic David Cameron a declarat saptamana aceasta ca revoltele "nu au legatura cu saracia", dar datele culese despre cazurile din tribunale semnaleaza cel putin o corelatie intre dificultatile economice si cei acuzati de violente si jafuri.

Cotidianul britanic The Guardian a realizat o cercetare care ofera o noua perspectiva asupra revoltelor urbane de acum doua saptamani si informatii despre participanti. In plus, datele releva diferente geografice. Probele juridice sugereaza ca, la Londra, acestia au jefuit si devastat magazine si afaceri in zonele in care locuiesc sau din apropiere. In schimb, in orase ca Manchester sau Birmingham, datele par sa arate ca suspectii au venit de la periferie sau orasele-satelit sa jefuiasca in centru, realateaza MEDIAFAX.

  • Revoltatii traiesc in cartierele sarace

Una dintre cele mai izbitoare trasaturi este proportia celor care au comparut pana in prezent si care provin din cartiere defavorizate. Un cercetator de la Universitatea din Liverpool, Alex Singleton, care a analizat aceste date, a suprapus adresele inculpatilor peste harta indicatorilor saraciei.

El a constatat ca majoritatea dintre ei traiesc in cartiere sarace.

Astfel 41 la suta dintre suspecti locuiesc in primele zece la suta cele mai sarace locuri din tara, iar 66 la suta in zone unde saracia s-a amplificat in perioada 2007-2010. "Societatea se fragmenteaza undeva, iar geografia conteaza", a conchis Singleton.

Aceste constatari sunt confirmate de o cercetare efectuata de Institute of Public Policy Research (IPPR), publicata saptamana aceasta. Institutul a analizat relatia intre diferiti indicatori ai saraciei si saracia si locurile unde au avut loc revoltele. Cercetatorii au constatat ca, in aproape toate zonele cele mai afectate, rata somajului tinerilor si a saraciei copiilor sunt in mod semnificativ mai mari decat media nationala, iar rata de scolarizare, in mod semnificativ mai mica.

  • Tineri, someri, barbati

Baza de date utilizata de publicatie adauga detalii acestor statistici si pare sa confirme ca acuzatii sunt, in majoritate, tineri, barbati si de cele mai multe ori someri. Conform datelor culese, 66 la suta dintre cei care au comparut au varsta sub 25 de ani, iar 17 la suta au varsta intre 11 si 17 ani. Doar un mic numar dintre cei aflati in baza de date a publicatiei au peste 30 de ani. Peste 90 la suta sunt barbati, mai precizeaza Guardian.

Un roman, eroul revoltelor din Londra
Citeste si:
Noile schimbări din Educație stârnesc revolta în școli
Noile schimbări din Educație...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.