Decizia Standard & Poor's de a reduce ratingul SUA de la nivelul maxim, "AAA", pentru prima data in istorie este incarcata cu semnificatii simbolice, dar aduce putine implicatii financiare clare, scrie The New York Times (NYT).

S&P a redus ratingul de top al SUA cu o treapta, la "AA+". Agentia noteaza, intr-un comunicat, ca "distanta dintre partidele politice din SUA" a redus increderea in capacitatea guvernului de administra finantele publice.

"Decizia reflecta opinia noastra ca eficacitatea, stabilitatea si predictibilitatea procesului decizional din SUA si ale institutiilor politice au slabit intr-o perioada fiscala si economica dificila", arata S&P, transmite MEDIAFAX.

Administratia Obama a reactionat cu indignare, notand ca S&P a facut o greseala matematica semnificativa, supraevaluand datoria federala cu circa 2.000 miliarde de dolari.

"O judecata bazata pe o eroare de 2.000 de miliarde de dolari vorbeste de la sine", a declarat un reprezentant al Trezoreriei SUA.

Reducerea ratingului ar putea determina investitorii sa ceara dobanzi mai mari de la guvernul american si alte entitati din SUA care cauta imprumuturi, crescand costurile de credit pentru autoritati, companii si populatie.

Multi analisti au aratat insa ca impactul deciziei ar putea fi unul modest, partial si pentru ca celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, au decis sa nu reduca, cel putin momentan, ratingul guvernului american.

Anuntul S&P a venit dupa inchiderea pietelor financiare inainte de weekend si nu pare ca au avut loc turbulente majore in urma evenimentului, noteaza NYT.

Un reprezentant al Rezervei Federale a declarat ca decizia nu va afecta capacitatea bancilor de a se imprumuta cu titluri de trezorerie drept colateral, comentariu care ar putea da tonul, astazi, la reactia pietelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.