International3 August 2011

Lectura de 4 minute

Cetateanul iranian si cel turc arestati la Bucuresti in baza cererii de extradare a SUA, fiind acuzati de conspiratie la import de narcotice in Statele Unite, furnizarea de sprijin material unei organizatii teroriste straine si la transferul de rachete antiaeriene, raman in arest, a decis ICCJ.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul celor doi fata de masura arestarii provizorii in caz de urgenta, in vederea extradarii catre Statele Unite ale Americii, luata de Curtea de Apel Bucuresti, mentinand astfel aceasta hotarare.

Parchetul Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a solicitat instantei arestarea provizorie in caz de urgenta, in vederea extradarii catre Statele Unite ale Americii a lui Cetin Aksu, cetatean turc, nascut la 31 martie 1962, si a lui Siavosh Henareh, cetatean iranian, nascut la 23 august 1957, "urmariti international pentru punerea in executare a mandatului de arestare emis la data de 14 iulie 2011 de catre Tribunalul Districtual de Sud New York, pentru conspiratie la import de narcotice in SUA, conspiratie la furnizarea de sprijin material unei organizatii teroriste straine, conspiratie la posesia si transferul de rachete antiaeriene, respectiv infractiuni prevazute de Titlul 21 din Codul penal al Statelor Unite ale Americii (...), infractiuni pentru care pedeapsa maxima este inchisoarea pe viata".

In urma cu o saptamana, Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie cererea Parchetului de a fi arestati provizoriu, de urgenta, cei doi urmariti international, in vederea extradarii acestora, incepand cu data de 26 iulie si pana la data de 23 august, perioada necesara continuarii procedurii judiciare a cererii de extradare, scrie MEDIAFAX.

Avocatul lui Cetin Aksu a sustinut ca ar fi oportuna lasarea in libertate a acestuia, avand in vedere faptul ca el se afla pe teritoriul Romaniei in interesul de a deschide o firma in colaborare cu un prieten al sau, ca nu are nicio legatura cu celalalt acuzat, fiind practic "o intalnire de complezenta in care acesta a apelat la serviciile medicale ale coinculpatului", se arata in motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare a celor doi, data publicitatii joi.

Citeste si:
Cumpanasu: Vom depune o lista de martori care sa fie confruntati....
Cumpanasu: Vom depune o lista...

Avocatul mai spunea ca demersuri autoritatilor se pot efectua cu persoana extradabila in stare de libertate, dandu-i posibilitatea infiintarii unei societati in Romania, pentru a-si putea intretine familia.

De cealalta parte, aparatorii iranianului Siavosh Henareh au sustinut ca acesta este casatorit, are un copil de 6 ani, nu are antecedente penale, are in intretinere o sotie care se afla in somaj, apreciind ca "prezinta suficiente garantii pentru ca pe perioada in care instanta este sesizata cu cererea formulata de SUA, poate tine legatura cu organele de cercetare penala si ii poate asigura si apararea care i nu i s-a garantat atunci cand a fost emis mandatul de arestare".

"Avand, pe rand, ultimul cuvant persoanele extradabile Cetin Aksu arata ca se considera nevinovat, este o greseala de nume, se afla in Turcia, iar Siavosh Henareh arata ca i s-a intins o cursa, se considera nevinovat", noteaza Curtea.

In motivarea deciziei sale, CAB consemneaza ca acuzatiile formulate impotriva celor doua persoane se refera la conspiratie la import de narcotice in SUA, conspiratie la furnizarea de sprijin material unei organizatii teroriste straine si conspiratie la posesia si transferul de rachete antiaeriene, fapte pentru care pedeapsa maxima este inchisoarea pe viata.

Citeste si:
9 trucuri la care sa apelezi pentru a parea mai inalta, fara sa fie...
9 trucuri la care sa apelezi...

In fapt, se retine, in esenta, ca, incepand cu vara anului 2010, autoritatile americane au investigat un grup de traficanti de narcotice incluzand pe numitii Cetin Aksu si S.H., precum si pe A.A. Incepand cu vara anului 2010, autoritatile americane au investigat un grup de traficanti de arme si de narcotice incluzand pe numitul Cetin Aksu, precum si pe A.A., Siavosh Henareh cunoscut ca "H" si pe Bachar Wehbe, cunoscut ca "F", noteaza sursa citata.

Totodata, se constata ca urmaritii au fost depistati pe teritoriul Romaniei la data de 25 iulie 2011, Cetin Aksu in hotelul Novotel, din Capitala, iar Siavosh Henareh la resedinta sa din Bucuresti.

In urma deliberarilor, CAB a dispus arestarea provizorie, de urgenta, in vederea extradarii a celor doi, pe o perioada de 29 de zile, cu incepere de la data de 26 iulie, pana la data de 23 august 2011, inclusiv.

Procurorul districtului de sud din New York, Preet Bharara, a multumit autoritatilor romane, pentru colaborarea in cazul privind capturarea a patru teroristi, intre care si liderul unei grupari islamiste, in urma unor actiuni derulate in Bucuresti si Maldive.

Citeste si:
Dragnea, catre colegii de partid, inainte de arestare: Sa tineti...
Dragnea, catre colegii de...

Prinderea celor patru a fost posibila in urma a doua operatiuni sub acoperire derulate de DEA.

Una din operatiuni a dus la arestarea lui Siavosh Henareh, Bachar Wehbe si Cetin Aksu, acuzati de sprijinirea gruparii Hezbollah. A doua operatiune a vizat prinderea lui Taza Gul Alizai, zis Gul, acuzat de narco-terorism, tentativa la narco-terorism si trafic de heroina si de arme. El ar fi furnizat talibanilor 15 kilograme de heroina si sase mitraliere AK-47.

Wehbe si Gul au fost prinsi in Maldive si au ajuns deja in New York, unde vor fi judecati.

Cei doi suspecti arestati in Bucuresti au primit, inca din 14 iulie, mandate de arestare internationale din partea Tribunalului Districtului de Sud al New York, ei fiind prinsi de ofiterii romani antidrog, potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.