Acum trei luni de zile, fotograful de razboi Tim Hetherington a fost ucis de catre fortele lui Gaddafi in Libia, in timp ce lucra la un material pentru Vanity Fair. Iata care sunt ultimele sale fotografii.
James Wellford, foto editor al publicatiei americane NewsWeek marturiseste ca la 9 zile dupa ce Tim Hetherington a fost ucis, a primit un email care-l avea drept expeditor.

Mailul a fost trimis pe 20 aprilie, chiar in ziua in care fotojurnalistul a fost ucis in Libia, insa, dintr-un motiv necunoscut, a petrecut mai mult de o saptamana in spatiul digital, pana a ajunge la destinatar, ceea ce a facut situatia sa fie si mai dureroasa.

Wellford povesteste ca l-a citit la ora 2:00 AM, inca simtindu-se bulversat de vestea mortii. "Hei frate, doar voiam sa vad ce faci", scria Hetherington. "A fost o zi nebuna astazi. Orasul e plin de lupte. Este o poveste extraordinara...si cu greu dai de cineva aici". Acestea au fost ultimele cuvinte ale fotografului ucis.

Fotografiile (pe care le puteti vedea aici), au fost realizate cu aparatul lui Tim, o camera Mamiya 7, chiar inainte sa moara si evoca, dupa cum se vede o nuanta de gravitate tipica razboilui, pe care nu o poti simti din fata televizorului sau din fata computerului.

James povesteste despre modul in care Tim a fost cuprins in totalitate de catre razboi. "Tim a fost condus de catre o nevoie profunda de a fi prezent, o dorinta arzatoare de a documenta viata si haosul din locuri precum Liberia, Afghanistan si Libia. Tim a realizat o cronica a partii mai putin frumoase a umanitatii, iar fotografiile pe care le-a lasat in urma sa sunt peisaje extraordinare, ce inchid in simbolistica lor vulnerabilitatea umana si trauma."

Mai mult decat orice, ultimele fotografii ale acestuia, vorbesc despre ce inseamna sa fii barbat si cum razboiul defineste uneori masculinitatea.


"Fotografia este umimitoare si reprezinta partea dura nerafinata a masinariei de razboi."
ii povestea Tim, cu cateva luni inainte sa moara, bunului sau prieten, scriitorul Stephen Mayes. (foto: Tim Hetherington - Libia, Aprilie 2011)

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Obuzul care i-a provocat moartea fotografului de origine britanica Tim Hetherington, l-a ucis si pe fotograful american Chris Hondros, tot la Misrata, in Libia, ambii fiind colaboratori Getty Images si Vanity Fair.

Alti doi fotografi au fost, de asemenea, raniti: britanicul Guy Martin, fotograf liber-profesionist care lucra pentru agentia Panos, si americanul Michael Brown, care lucra pentru Corbis, potrivit directorului sau de comunicare, Dan Perlet.

In urma conflictelor dintre fortele lui Muammar Kadhafi si rebeli, trei jurnalisti au murit si peste zece au fost detinuti sau declarati disparuti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.