In urma intrunirii ministrului libian de Externe, Abdul Ati al-Obeidi, cu mediatorii internationali la Moscova, se pare ca exista sanse ca Libia sa iasa din starea de criza in care se afla in prezent, gratie unui plan secret prin care tara ar urma sa fie condusa de un consiliu de tranzitie.

Mediatorii internationali, printre care si Rusia, s-au intalnit saptamana trecuta cu trimisul colonelului Gaddafi la Moscova pentru a discuta viitorul politic al Libiei.

Potrivit Ria Novosti, in urma discutiilor dintre ministrul libian de Externe si omologul sau rus, Sergei Lavrov, se pare ca guvernul libian si rebelii s-au inteles sa stabileasca un consiliu unitar de tranzitie care sa conduca tara. Acesta ar trebui sa contina cate doi politicieni reputabil din ambele parti, urmand ca acestia sa-l aleaga pe al cincilea membru care trebuie sa fie neutru, dar o persoana publica si influenta care urmeaza sa conduca acest consiliu.

Uniunea Africana si ONU, principalii mediatori care au fost prezenti la Moscova, sunt cei care au sugerat acesta varianta, iar Rusia a sustinut-o. Pe 20 iulie, Lavrov a discutat cu secretarul general al convoiului special trimis de Iordania in Libia, Abdel-Elah Al-Khatib, iar acesta s-a aratat pesimist cu privire la un posibil acord privind viitorul politic al acestei tari. Al-Khatib discutase in prealabil cu primul ministru libian si cu ministrul de Externe.

Insa de atunci se pare ca lucrurile s-au schimbat si libienii isi doresc pacea. Astfel, daca nimeni nu va interveni in acest plan, de exemplu pentru a incerca sa elimine complet regimul Gaddafi si pe aceasta, sansele sunt foarte mari ca starea de criza din Libia sa se atenueze si acest stat sa revina pe linia de plutire. [Libia: Pusti de 7 ani, antrenati sa-l omoare pe Gadaffi]

Pana in prezent ministrul libian de Externe nu a dat nicio declaratie privind la acceptarea acestui plan sau la plecarea de la putere a generalului Gaddafi.

Citeste si: Germania il acuza pe Gaddafi de crime impotriva umanitatii

Raidurile NATO s-au soldat cu moartea a peste 1.100 de civili


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.