Desi este benefica pentru angajator, care poate profita de o persoana odihnita si cu un randament mai mare, unii angajati nemti nu sunt incantati de ideea de a petrece mai mult timp la serviciu. Nici liderii de sindicat din Romania.

Annelie Buntenbach, membru al comitetului director al DGB (Confederatia germana a sindicatelor) si al Consiliu de Administratie al Agentiei pentru forta de Munca a venit cu o propunere mai putini obisnuita. Sindicalista a cerut pentru muncitorii germani dreptul a avea o siesta, invocand motive medicale, scrie Realitatea.net.

"Un pui de somn dupa-amiaza reduce riscul unui infarct si da un plus de energie", a spus sindicalista, citata de The Guardian. Potrivit cercetatorilor de la Scoala de sanatate Publica de la Harbard si Universitatea din Atena, la muncitorii greci care fac o siesta in timpul serviciului exista un risc cu 37% mai mic de deces din cauza unor maladii coronariene.

Ideea este deja implementata in mai multe mari companii germane, cum ar fi BASF, Opel, Hornsbach sau Lufhansa. In aceste companii, unde exista incaperi speciale destiante siestei, angatorii spun ca profita de o productivitate sporita a muncitorilor odihniti. O parte dintre nemti se arata incantati de idee, insa sunt si voci care spun ca, daca se odihnesc la serviciu, ajung mai tarziu acasa, ceea ce nu este bine.

Introducerea siestei vine insa sa demonteze exemplul cancelarului Merkel, care a declarat recent ca muncitorii din Europa de Sud lucreaza mai putin decat nemtii, si acesta ar fi unul dintre motivele pentru care se confrunta cu probleme financiare. Mai mult scrie AFP, potrivit statisticilor, un german munceste in medie 1390 de ore pe an, mult mai putin decat un grec, care munceste 2.119 ore sau un italian, care munceste 1.773 de ore, scrie BusinessForum.

Siesta este practicata in mod curenta in tarile calde, cum ar fi Spania, Portugalia, Grecia, Malta sau Cipru, unde lucrul se intrerupe in orele pranzului si este reluat la ora 15 sau 16, dar muncitorii lucreaza pana mai tarziu. Autoritatile incearca insa sa modifice legislatia, pentru ca, daca muncitorii muncesc pana tarziu, dorm mai putin si sunt mai putin eficvienti. De asemenea, guvernul vrea sa raspunda exigentelor mondializarii.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

In China, dreptul la siesta este inscris in Constitutia din 1948, iar in Japonia din ce in ce mai multe companii au amenjat camere de odihna, uneori impusa fortat angajatilor.

Citeste mai multe despre introducerea siestei in programul de lucru in Romania pe Realitatea.net.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.