Fondatorul programului nuclear din Pakistan, Abdul Qadeer Khan, sustine ca Guvernul nord-coreean a mituit oficiali militari de rang inalt de la Islamabad pentru a obtine acces la tehnologia nucleara la sfarsitul anilor '90

Abdul Qadeer Khan sustine ca are documente care atesta ca a transferat personal peste trei milioane de dolari platiti de Coreea de Nord unor oficiali de rang inalt din cadrul armatei pakistaneze, care ar fi acceptat sa partajeze cu oamenii de stiinta nord-coreeni echipamente si tehnologie nucleara, transmite Washington Post.

Khan a dezvaluit si ceea ce el sustine a fi o copie a unei scrisori redactate in limba engleza, care i-a fost adresata de un oficial nord-coreean in 1998 si care contine detaliile unei tranzactii clandestine, relateaza MEDIAFAX.

Scrisoarea publicata de Kahn, despre care oficialii americani sustin ca nu au vazut-o anterior, este datata 15 iulie 1998 si marcata "secret". "Cele trei milioane de dolari au fost deja platite", unui oficial militar pakistanez si "jumatate de milion de dolari" si unele bijuterii au fost date unui al doilea oficial, sustine scrisoarea, care poarta aparent semnatura secretarului Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Jon Byong Ho.

"Va rog sa dati documentele asupra carora s-a convenit, componentele etc. lui ... (un oficial al ambasadei nord-coreene in Pakistan) pentru a fi trimise inapoi cand avionul nostru se va intoarce dupa furnizarea componentelor de racheta", continua documentul.

Unii oficiali din cadrul serviciilor de informatii occidentale si alti experti au declarat ca in opinia lor scrisoarea este autentica si confirma o tranzactie-cheie despre care aveau de multa vreme suspiciuni. Oficialii pakistanezi, inclusiv cei nominalizati in scrisoare, au calificat documentul drept un fals.

Guvernul nord-coreean a refuzat sa comenteze scrisoarea furnizata cotidianului american de jurnalistul britanic Simon Henderson, care sustine ca a transmis scrisoarea cotidianului Washington Post pentru ca el nu are resursele necesare pentru a o autentifica.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Citeste si: ONU: Coreea de Nord detine mai multe instalatii nucleare secrete

Coreea de Nord pare sa se pregateasca pentru un al treilea test nuclear


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.