Coreea de Nord a sapat un tunel de peste 500 de metri adancime la complexul sau de teste nucleare, pregatind fara indoiala un nou experiment, afirma miercuri un cotidian sud-coreean, citand surse din cadrul serviciilor de informatii, relateaza AFP.

Lucrarile sunt in curs de desfasurare in districtul Punggye, in provincia Hamgyong de Nord (nord-estul tarii), acolo unde Phenianul a desfasurat doua teste nucleare, in octombrie 2006 si in mai 2009, scrie cotidianul de mare tiraj Chosun Ilbo.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord efectueaza importante excavatii si construieste o noua cladire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, situat la nord de capitala, transmite MEDIAFAX.

Serviciile de informatii sud-coreene nu au confirmat aceste informatii, care intervin intr-un context foarte tensionat in Peninsula Coreeana si pe fondul ingrijorarilor tot mai mari cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.

Astfel, cu o zi inainte, purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, a estimat ca Phenianul dispune de cel putin o alta instalatie de imbogatire a uraniului, decat cea dezvaluita in noiembrie unui om de stiinta american.

"Ceea ce au vazut nu a cazut din cer, acest lucru reflecta cu siguranta munca incheiata in cel putin alta instalatie", a declarat el.

Un oficial din cadrul serviciilor de informatii sud-coreene a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru editia de miercuri a Chosun Ilbo ca Phenianul "se preocupa de excavatii chiar daca este iarna si solul este inghetat, la cele doua instalatii nucleare", din districtul Punggye si de la Yongbyon.

El a estimat ca tunelul are deja peste 500 de metri adancime.

"Daca vor continua in acest ritm, vor sapa o cavitate de un kilometru adancime, respectiv adancimea necesara pentru efectuarea unui test nuclear, intre martie si mai anul viitor", a adaugat oficialul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.