Orasul incas Machu Picchu a fost plasat, miercuri, sub "inalta supraveghere" a UNESCO, care a renuntat insa la clasarea renumitului sit din Peru in categoria "Patrimoniu mondial in pericol", au anuntat reprezentantii acestei organizatii, citati de AFP.

"Machu Picchu nu va fi inscris pe lista Patrimoniului mondial in pericol", dar "va fi plasat sub inalta supraveghere", au indicat surse din Comitetul Patrimoniului mondial, intrunit la Paris incepand din 19 iunie, pentru a trece in revista starea siturilor de pe aceasta lista.

Fortareata incasa, descoperita in urma cu un secol la o altitudine de 2.400 de metri in departamentul Cusco, din sud-estul statului Peru, este expusa in fata "unui exces de vizitatori" si este amenintata de "construirea unui drum in apropiere", au subliniat aceleasi surse.

O "lunga dezbatere" a avut loc in sanul comitetului UNESCO, alcatuit din reprezentantii a 21 de state membre, pentru a examina natura acestor pericole, insa "nu a fost obtinuta o majoritate" pentru inscrierea pe lista siturilor de patrimoniu aflate in pericol, informeaza MEDIAFAX.

Autoritatile peruane trebuie sa prezinte anul viitor "un raport despre starea de conservare" a sitului Machu Picchu, considerat cel mai uimitor ansamblu arhitectural de pe vremea imperiului incas, construit in perioada de apogeu a acestei civilizatii, intre secolele al XV-lea si al XVI-lea.

Exploratorul american Hiram Bingham a descoperit, in 1911, complexul arheologic Machu Picchu, considerat in prezent una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Insa peruanul Agustin Lizarraga a fost considerat mult timp primul explorator care a descoperit Machu Picchu, in 1902. Orasul incas se intinde pe o suprafata de 2.500 de metri patrati, pe culmea unui munte in apropierea orasului Cuzco.

Cu circa 2.200 de vizitatori pe zi, Machu Picchu este unul din cele mai vizitate situri din America latina.

Pana pe 29 iunie, Comitetul UNESCO va trece in revista starea de conservare a 169 de situri incluse in Patrimoniul mondial, dintre care 34 au fost declarate in pericol.

Citeste si:
Machu Picchu se redeschide pentru vizitatori luni
Machu Picchu se redeschide...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.