Cuba a publicat jurnalul lui Ernesto "Che" Guevara, scris in timpul luptei alaturi de Fidel Castro, inceputa in muntii Sierra Maestra.

"Jurnalul unui combatant" prezinta experientele traite de Guevara dupa sosirea in Cuba la 2 decembrie 1956 si pana cu putin inainte de declararea victoriei de catre rebeli la 1 ianuarie 1959, scrie washingtonpost.com.

Cartea care a fost lansata marti la Havana, a fost publicata de catre firma australiana Ocean Press/Ocean Sur si editata de catre Che Guevara Studies Centre, institutie condusa de catre vaduva militantului, Aleida March. Marti, Guevara ar fi implinit 83 de ani, data lansarii find aleasa simbolic.

Potrivit vaduvei lui Guevara, Aleida March, scopul publicarii jurnalului este "ca poporul cubanez si intreaga lume sa ajunga sa il cunoasca pe Che si sa nu mai distorsioneze lucrurile".

  • Cartea incepe cu sosirea sa in Cuba, la bordul yachtului “Granma” alaturi de Fidel si Raul Castro si povesteste despre masrul sau pornind din partea de est a insulei si pana in capitala.

Expertii spun ca jurnalul a fost publicat cu o asemenea intarziere pentru ca era vorba despre mai multe caiete, dintre care unele lipsesc. March a spus ca totusi mare parte a materialului a fost inclus in "Episoadele razboiului revolutionar cubanez", carte publicata de Guevara in 1963.

Alte jurnale ale lui Che au avut un succes comercial urias, mai ales "Motorcycle Diaries", memoriile studentului la medicina in cursul calatoriei sale in America Latina, scrie BBC.co.uk.

  • Guevara s-a nascut in Argentina in 1928 si l-a intalnit pe Castro in 1955 in Mexic, unde acesta isi planuia revenirea in Cuba pentru rasturnarea regimului lui Fulgencio Batista.

In cursul luptelor de gherila din munti, Guevara a fost primul subordonat promovat la rang de "comandante" de catre Fidel. Che a devenit la un moment dat seful Bancii Centrale a Cubei, apoi a plecat in Africa si dupa aceea in Bolivia, pentru a continua lupta armata. A fost ucis in 1967.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.