Mii de femei au participat sambata la "Marsul tarfelor/ Slut Walk" in centrul Londrei, in haine provocatoare sau obisnuite de zi, pentru a sustine ca au dreptul sa se imbrace cum doresc fara a fi amenintate de agresiuni sexuale.

Cele mai multe participante la marsul plin de culoare purtau haine obisnuite de zi, altele erau imbracate sumar si provocator, in timp ce au manifestat pana la Trafalgar Square.

Evenimentul numit "Marsul tarfelor" a fost organizat prima oara la Toronto in acest an, dupa ce un politist a declarat ca "femeile ar trebui sa evite sa se imbrace ca niste tarfe pentru a nu mai ajunge victime", intr-un discurs sustinut in fata unor studenti.

Ca reactie la aceasta declaratie socanta, acest protest s-a raspandit in orase din toata lumea, fiind sustinut de femei prezente in numar mare pentru a combate conceptia potrivit careia victimele agresiunilor sexuale poarta intr-o oarecare masura responsabilitatea deoarece "o cautau cu lumanarea".

  • "Orice am purta, oriunde ne-am duce, da inseamna da si nu inseamna nu"

Marsul de la Londra a avut la start expus un banner cu textul "Marsul tarfelor la Londra: pentru ca ne-am saturat".

Pe alte pancarte, erau texte precum: "Este o rochie, nu un 'Da'", "Nu inseamna nu", "Femeile impotriva violului", "Valuri, hanorace cu gluga, pantaloni scurti, sunt corpurile noastre, alegerile noastre" si "Orice am purta, oriunde ne-am duce, da inseamna da si nu inseamna nu".

Un alt text afisat era "Suntem toate cameriste", facand referire la cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fostul sef al Fondului Monetar International, implicat intr-un proces cu sapte capete de acuzare de agresiuni sexuale, inclusiv tentativa de viol asupra unei femei de 32 de ani care ii facea curatenie in apartament, scrie MEDIAFAX.



"Nu suntem obisnuiti sa demonstram asa la Londra, dar este prea mult, ce-a zis acel politist", a spus Rachel Sullivan, in varsta de 35 de ani, care lucreaza cu oameni cu dificultati de invatare.
Un barbat si o femeie, care mergeau tinandu-se de mana, purtau amandoi sutiene si aveau scris cuvantul "tarfa" pe abdomen.
Citeste si:
Drepturi limitate! 30 de țări, printre care și SUA, interzic avortul
Drepturile femeilor sunt...

De altfel, mai multi barbati au venit la protest, printre care si Andy Fell, un inginer de sunet in varsta de 27 de ani. "Am venit din solidaritate fata de prietena mea si fata de aceasta problema", a spus el. "Femeile ajung sa fie violate in tot felul de haine", a spus si Amanda, in varsta de 21 de ani, studenta la Oxford, potrivit dailymail.co.uk.

Intrebata ce poarta cand iese in oras, Fiona, tot studenta la Oxford, a raspuns: "Nu este relevant ce port. Cel mai bun banner pe care l-am vazut azi avea afisat textul: 'Hainele fetitelor nu creeaza pedofilia'. Barbatii trebuie sa isi asume responsabilitatea pornirilor lor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.