Monarhia saudita a reusit sa evite continuarea protestelor opozitiei prin alocarea de fonduri pentru majorarea salariilor, facilitarea constructiei de locuinte si finantarea organizatiilor religioase.

Familia regala saudita a alocat 130 de miliarde de dolari pentru cresterea salariilor, facilitarea constructiilor si finantarea organizatiilor religioase, neutralizand efectiv opozitia. Regele Abdullah a trecut la acest plan dupa inlaturarea de la putere a regimurilor din Tunisia si Egipt. Planul este facilitat de faptul ca veniturile obtinute in 2010 de Arabia Saudita din comertul cu petrol au crescut cu 214 miliarde de dolari, transmite New York Times.

Monarhia saudita s-a bazat permanent pe relatia speciala cu autoritatile religioase, iar marele muftiu, cel mai inalt oficial religios de la Riyad, a adoptat de curand un decret prin care interzice protestele de strada, transmitand un mesaj clar opozitiei, scrie MEDIAFAX.

Insa cel mai bun stimulent pentru evitarea protestelor a fost majorarea salariilor angajatilor bugetari, la care se adauga 70 de miliarde de dolari oferiti pentru construirea a 500.000 de locuinte pentru persoanele cu venituri scazute. Totodata, autoritatile religioase au primit fonduri de 200 de milioane de dolari, inclusiv politia religioasa. Astfel, clericii care se opuneau schimbarilor democratice au afirmat ca au castigat o mare batalie in fata intelectualilor liberali.

"Lor (n.r. intelectualilor) nu le pasa de securitatea tarii, le pasa numai de amestecarea femeilor cu barbatii, vor ca femeile sa conduca masini si vor sa se duca pe plaja si sa vada femei in costume de baie", s-a plans Mohamend al-Areefy, un cleric tanar foarte popular. Acesta a adaugat ca ajutorul financiar care le-a fost acordat organizatiilor neagreate de intelectuali au fost o modalitate subtila de a le inchide acestora gura.

Arabia Saudita, unul dintre aliatii apropiati ai SUA s-a chinuit sa pastreaze atmosfera din tara cat mai departe de ceea ce s-a intamplat in Tunisi, Egipt, Libia si Yemen, si astfel sa blocheze Iranul sa castige influenta in regiune. In timp ce Statele Unite ale Americii au presat alte state arabe sa imbratiseze schimbari democratice, Washingtonul nu a avut nimic de comentat in privinta Arabiei Saudite si a eforturilor acestui regat de a stinge revoltele populare din tarile vecine, Bahrain si Oman.

Citeste si:
Wizz Air introduce două rute noi spre Arabia Saudită
Wizz Air introduce două rute...

Cu oate ca eforturile Arabiei Saudite de a calma protestele au avut succes pana in prezent, o parte dintre analistii politici spun ca strategia regatului de a cumpara a opinia publica nu este sustenabila pentru ca nu urmareste problemele adevarate din spatele acestor revolte populare.

"Problema este ca o parte dintre lideri (n.r. liderii tarilor care au fost implicate in Primavara Araba) nu inteleg ceea ce se intampla si nu invata lectiile care li se deruleaza in fata, ei nu invata din lectiile istoriei. (...) Aceste persoane doresc sa-si pastreze puterea, banii si prestigiul, asa ca vor ca lucrurile sa ramana la fel. Le este frica de schimbare", a declarat printul Talal bin Abdul Aziz, unul dintre fratii regelui din Arabia Saudita.

Citeste mai multe despre Primavara Araba in DOSARUL 9AM - "Razboiul Social din Orientul Mijlociu"

Citeste si:
Stoltenberg: NATO va consolida apararea colectiva, pentru...
Stoltenberg: NATO va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.