Emisiile de dioxid de carbon (CO2) au atins un nivel record, ceea ce va duce la cresterea temperaturilor peste pragul periculos de 2 grade Celsius, potrivit unei estimari a Agentiei Internationale pentru Energie (AIE).
"Este cea mai rea stire legata de emisiile de CO2. Va fi o incercare extrem de grea sa mentinem cresterea temperaturilor sub 2 grade Celsius", a declarat economiostul sef de la AIE, Fatih Birol, citat de The Guardian.

"Perspectivele sunt sumbre. Asta ne spun cifrele", a adaugat Birol.

Oamenii de stiinta estimeaza ca o crestere a temperaturii medii cu peste 2 grade Celsius va reprezenta o schimbare climatica periculoasa
, iar AIE avertizeaza ca emisiile anuale nu trebuie sa depaseasca 32 de gigatone in 2020. Potrivit celor mai recente estimari, emisiile au atins deja 30,6 gigatone in 2010.

Nicholas Stern, de la London School of Economics, autorul unui raport asupra schimbarilor climatice, prevede cele mai rele consecinte daca emisiile de CO2 nu scad. Potrivit analizelor sale, ar exista sanse de 50% ca in 2100, temperatura medie sa creasca cu peste 4 grade Celsius.

"O incalzire asa de mare va distruge vietile a sute de milioane de persoane de pe intreaga planeta, ducand la migratii in masa si la conflicte"
, spune Stern.

  • De unde vine CO2-ul?

Potrivit unui comunicat remis de catre Agentia Internationala pentru Energie, in termeni de combustibili, 44% dintre emisiile de dioxid de carbon din 2010 au provenit de la carbuni, 36% de la petrol si 20% din gaze naturale.

Provocarea de a imbunatati si mentine calitatea vietii oamenilor in toate tarile, limitand emisiile de CO2 nu a mai fost niciodata atat de mare. AIE estimeaza ca 40% dintre emisii vin de la tarile membre OECD in 2010 ( Australia, Austria, Belgia, Canada, Chile, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Korea, Luxembourg, Mexic, Olanda, Noua Zeenlanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.)

Insa aceste tari au adunat anul acesta doar 25% dintre aceste emisii fata de 2009. Tarile non-OECD, conduse de catre China si India, au avut o crestere accelerata a emisiilor, odata ce cresterea economica a luat amploare. Oricum ar fi, tarile OECD emit impreuna 10 tone de CO2, comparativ cu 5.8 tone emise de China si 1.5 tone emise de India.

Citeste si:
Exporturile Romaniei au crescut cu 5,1%, ajungand la un nivel record
Exporturile Romaniei au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.