Intr-un interviu pentru revista ruseasca Ogoniok, Regele Mihai a povestit cum a decurs arestarea maresalului Antonescu pe 23 august 1944 si care au fost conditiile in care a abdicat, la 30 decembrie 1947.

Intrebat cum a fost ziua de 23 august 1944, un dictator militar si conducator din Romania, si a rupt alianta cu Germania nazista, Regele Mihai a declarat:

"Cand m-am trezit in acea dimineata de 23 august am fost convins ca nu voi apuca ziua urmatoare. Dar eram hotarat sa scot Romania din alianta ei cu Hitler. Armata lui Stalin era in apropierea Romaniei, frontul se rupsese, iar populatia era satula de razboi. L-am chemat pe maresal si pe ministrul de extene Mihai Antonescu la Palat. Cand au ajuns, le-am expus viziunea mea asupra situatiei: Romania ar trebui sa solicite un armistitiu din partea URSS, a Marii Britanii si a Statelor Unite. Antonescu a raspuns: „Mai intai trebuie sa ma consult cu Hitler”. Si atunci i-am spus: „Asta e, nu-i nimic de facut”. Ajutorul meu a fost capitanul Dumitrescu care a intrat in camera insotit de trei ofiteri.

Ei l-au anuntat pe Antonescu: „Sunteti arestat”. Maresalul si-a iesit din fire. „Nu pot lasa tara pe mana unui copil!”. A inceput sa strige la generalul Constantin Sanatescu, seful cancelariei mele militare, viitorul premier. Antonescu a fost luat, iar eu am inceput procedurile pentru formarea viitorului cabinet. In aceeasi zi, avioanele Luftwaffe au bombardat Bucurestiul. Palatul regal a fost una dintre tinte – asupra lui au fost aruncate cateva bombe. Hitler m-a detestat mereu, in general a detestat ideea monarhiei, pentru ca monarhul este simbolul legitimitatii si continuitatii puterii", a povestit acesta potrivit adevarul.ro

Regele Mihai rupe legatura cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai are un fiu "secret"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.