De acum nici regale si nici mostenitorii Casei Regale Romane nu vor mai purta numele de Hohenzollern.

Regele Mihai a anuntat ruperea legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern si renuntarea la titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen", respectand astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Regale a Romaniei.

"Noi, Mihai I, in virtutea autoritatii noastre nedisputate ca sef al Casei Regale a Romaniei, luand in considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent dinastiei si Casei Noastre Regale, si urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei, tinand cont de articolele 1(10), 15 si Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, actionand in conformitate cu vointa mea libera, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern", se arata intr-un document semnat de Regele Mihai I si transmis, marti, prin Biroul sau de presa.

  • Ruptura de Casa de Hohenzollern

Ruptura dintre Familia regala Romana si Casa de Hohenzollern s-a produs in 1916 cand Regele Ferdinand I a fost exclus din familia Hohenzollern pentru ca s-a aliat cu Antanta si Statele Unite, impotriva Puterilor Centrale in Primul Razboi Mondial.

"In conformitate cu dorintele regretatului nostru bunic, Majestatea sa Regele Ferdinand I, si cu decizia sa din anul 1921, familia regala a Romaniei si membrii sai au purtat si poarta numele de «al (a) Romaniei». Dar incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen», si nu va mai fi cunoscuta de la aceasta data sub numele de«Casa de Hohenzollern-Sigmaringen». Casa Regala romana va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de «Casa Regala a Romaniei»", se mai arata in primul articol al documentului.

De asemenea, membrii familiei regale a Romaniei renunta la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern.

"Incepand cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familiei regale a Romaniei nu va mai purta si nu va mai avea dreptul sa poarte, sau sa foloseasca vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice sef al casei princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a Romaniei ramane singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricarui titlu sau distinctie", potrivit articolului doi al documentului.

Citeste si:
Adrian Nastase: Ii multumesc lui Serban Nicolae
Nastase: Ii multumesc lui...

In Romania, in anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasa ca dinastie domnitoare de catre conducerea politica in frunte cu Ion Bratianu.

Din aceasta dinastie au facut parte Carol I, principe al Romaniei intre 1866 - 1881 si rege intre 1881 si 1914, Ferdinand I al Romaniei (1914 - 1927), Mihai I al Romaniei (1927 - 1930 si 1940 -1947) si Carol al II-lea al Romaniei (1930 - 1940).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.