Castravetii, rosiile si salatele consumate crude ar putea fi la originea raspandirii rapide a unei bacterii periculoase, a anuntat miercuri seara Ministerul german al Agriculturii, in timp ce exista suspiciuni ca aceasta ar fi provocat moartea a patru persoane, relateaza AFP.

"Primele rezultate ale analizelor efectuate de Robert Koch Institut (RKI) sugereaza ca la originea recentelor cazuri de infectie cu bacteria E.coli enterohemoragic (Eceh) sta consumul de rosii, castraveti si salate crude", a anuntat ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, citat de MEDIAFAX.

Aigner, care se ocupa si de protectia consumatorilor, a considerat, miercuri dimineata, "intr-adevar ingrijoratoare" raspandirea rapida a acestei bacterii care provoaca hemoragie in sistemul digestiv, chiar tulburari grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU).

Autoritatile sanitare germane au anuntat moartea a patru persoane infectate cu aceasta bacterie, in nordul si nord-estul tarii, chiar daca legatura directa intre decesele lor si bacterie nu a fost stabilita oficial.


RKI, institutia federala de supraveghere si combatere a bolilor, a numarat 140 de cazuri de SHU in Germania, respectiv dublul cifrei inregistrate in 2010 (65). Doua cazuri s-au dovedit mortale. Dar tocmai perioada de timp scurta in care s-au declansat aceste cazuri - 15 zile - a alertat autoritatile sanitare.

Transmiterea la om a acestei bacterii se face prin consumul de alimente contaminate, carne cruda sau gatita insuficient, lapte crud dar si salate si legume.

Spalarea legumelor nu este intotdeauna suficienta, iar RKI recomanda ca acestea sa fie pregatite timp de zece minute la temperatura de 70 de grade Celsius pentru reducerea riscului de contaminare.

Boala se manifesta prin diaree, dureri de cap si de burta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.