Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia ca numarul doi al retelei teroriste al Qaida, Abu Musab al-Zarqawi, si-a creat o echipa atat de puternica si in afara Irakului, incat a ajuns sa rivalizeze cu mentorul sau, Ussama bin Laden. Intr-o serie de interviuri acordate presei americane, oficialii americani sustin ca, in ciuda faptului ca si-a declarat loialitatea fata de seful sau, al Zarqawi doreste, de fapt, suprematia in materie de terorism international.

Directorul Centrului National pentru Contraterorism, Scott Redd, este de parere ca liderul al Qaida din Irak este mult mai periculos decat Ussama bin Laden, in special pentru ca atacurile sale il mentin in actualitate, in timp ce despre "inamicul numarul unu" sustine ca a intrat intr-un con de umbra. Conform unor date ale serviciilor secrete americane, reteaua lui al Zarqawi s-a dezvoltat foarte mult de cand SUA a invadat Irakul, in 2003, ajungand sa detina contacte in 40 de tari din Orientul Mijlociu, Africa, Asia si Europa.

Acum, al Zarqawi este considerat "generalul" care actioneaza conform strategiei retelei teroriste de a realiza o societate islamica in Orientul Mijlociu, centrul acesteia fiind Irakul. Iordanianul in varsta de 38 de ani a prins pentru prima data "gustul" extremismului atunci cand s-a alaturat Jihad-ului impotriva fostei Uniuni Sovietice, in 1989. A "evoluat" la rangul de creier al atentatelor care zguduie Irakul si este privit ca liderul decapitarilor de ostatici. Pe capul lui a fost pusa o recompensa de 25 de milioane de dolari, dar a reusit de fiecare data sa scape de soldatii americani care il cauta.

Zvonurile spun ca s-ar ascunde undeva de-a lungul raului Eufrat, in provincia Anbar. Oficialii americani afirma ca isi muta locatia foarte des, uneori chiar de mai multe ori intr-o singura zi. "Locotenentii" sai dispun de mijloace de comunicare moderne prin care il avertizeaza de fiecare data cand este in pericol de a fi capturat.

Constitutia, aproape aprobata

Pe de alta parte, autoritatile electorale din Irak au dat publicitatii primele rezultate partiale ale referendumului asupra Constitutiei, desfasurat la mijlocul lunii octombrie. Desi votul pozitiv pare a domina, in cel putin una dintre provinciile sunite s-a inregistrat un vot negativ. Comisia electorala din Irak a anuntat ca in provincia Salahedin, in care populatia este majoritar sunita si in care se gaseste si orasul natal al lui Saddam Husein, Tikrit, votul ar fi fost covarsitor impotriva: 81,5 la suta.

In schimb, in alte 12 provincii, de unde au sosit rezultate partiale, votul ar fi fost cu precadere "da". Nu se cunosc rezultatele din celelalte 5 provincii. Intre acestea din urma se numara si Anbar si Nineveh, ambele sunite. In cazul in care Constitutia este respinsa cu doua treimi din voturi in cel putin trei dintre provincii, atunci se considera ca proiectul a fost respins si ca documentul trebuie rescris. Oficialii irakieni au adaugat ca publicarea votului final intarzie deoarece, potrivit legii, in provinciile in care domina covarsitor votul pozitiv ori cel negativ, buletinele de vot trebuie renumarate.

SUA pierd

Milioane de irakieni cred ca atacurile sinucigase impotriva trupelor britanice sunt justificate, arata rezultatele unui sondaj de opinie realizat de ofiteri britanici, scrie "Sunday Telegraph". Sondajul, realizat de Ministerul britanic al Apararii, releva ca 65 la suta din cetatenii irakieni sustin atacurile, iar mai putin de unu la suta cred ca prezenta militara straina are rolul de a imbunatati securitatea tarii. Rezultatele sugereaza ca fortele straine au pierdut lupta de castigare a sustinerii poporului irakian, in conditiile in care Tony Blair si George W. Bush cred ca aceasta conditie este esentiala pentru construirea unui Irak stabil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.