Romania trebuie sa redeschida ancheta privind inchisorile secrete ale CIA, deoarece investigatia parlamentara nu a fost eficienta, independenta si impartiala, iar dupa incheierea acesteia au aparut informatii noi, a afirmat Julia Hall, expert al Amnesty International, intr-un interviu acordat RFI.

"Pozitia Amnesty este ca ancheta parlamentara din Romania nu a fost una eficienta, independenta si impartiala. A avut loc in cea mai mare parte in secret, dupa metodologii care nu au fost aduse la cunostinta publicului. Toate anexele au fost clasificate", a spus Hall, adaugand ca organizatia pentru drepturile omului nu considera ancheta corespunzatoare.

Potrivit MEDIAFAX, ea a apreciat ca noua ancheta ar trebui coordonata de procurorul general si sa vizeze "problema complicitatii statului, dar si responsabilitatile individuale".

"In mod ideal, ar trebui sa existe o investigatie la nivel public. Daca exista ingrijorari privind siguranta nationala, exista anumite metode prin care pot fi puse la adapost anumite informatii ce pot fi in mod real clasificate. Deci daca cineva spune «oh, nu puteti face ancheta, pentru ca informatiile sunt foarte sensibile!», noi stim, din alte tari, ca exista metode de a apara securitatea nationala si a asigura totusi si o transparenta majora", a adaugat ea, intr-un interviu acordat RFI.

Expertul Amnesty International a precizat ca, dupa publicarea raportului comisiei parlamentare din Romania, au aparut noi informatii, care justifica deschiderea unei noi anchete. "Nici Amnesty International si nici alta organizatie nu a spus ca exista o dovada clara, ca avem noi dovada, pistolul care inca fumega. Nu, este responsabilitatea Guvernului sa investigheze acest lucru", a spus Hall. [Au existat sau nu inchisori CIA in Romania?]

Ea a apreciat ca "exista niste ingrijorari serioase" in privinta informatiilor privind existenta unei inchisori secrete CIA in Romania, iar raportul APCE pe aceasta tema "arata foarte clar ca unii oficiali romani stiau ce se intampla la acea vreme".

"Ideea e ca nu trebuie redeschisa ancheta doar pentru ca o cere Amnesty International sau pentru ca am avea noi vreo dovada, ci pentru ca o serie de factori de la nivelul ONU, Parlamentului European si Consiliului Europei sunt absolut convinsi ca se impune o investigatie riguroasa si eficienta", a afirmat Julia Hall, adaugand ca, pana la realizarea unei noi investigatii, "semnele de intrebare raman si este responsabilitatea Guvernului sa demonstreze ca acuzatiile sunt neintemeiate".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Citeste si: Dezvaluire socanta: Un ofiter CIA recunoaste ca a aplicat torturi

Inchisorile secrete din Romania, in fata ONU


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.