Norul de cenusa rezultat in urma eruptiei vulcanului islandez Grimsv�tn a determinat anularea a 252 de zboruri in Scotia si nordul Irlandei. British Airways, KLM, Aer Lingus si Easyjet si-au intrerupt zborurile cu plecare sau catre Scotia din cauza norului de cenusa.

"Norul a atins Scotia si nordul Irlandei, iar companiile aeriene au decis sa nu mai efectueze zboruri in zonele rosii cu densitate mare de cenusa", a explicat Brian Flynn, seful de operatiuni al organizatiei europene de securitate aeriana pe contul de Twitter al Eurocontrol, anunta MEDIAFAX.

"Norul ar urma sa ajunga spre seara in sudul Scandinaviei, in Danemarca si in unele zone din nordul Germaniei", a adaugat el. "El ar trebui apoi sa se indrepte spre sud si sa ajunga in Franta si Spania, dar este dificil de spus cand", a adaugat el.

Brian Flynn a precizat ca clubul de fotbal FC Barcelona asteapta precizari de la Eurocontrol cu privire la evolutia norului de cenusa pentru a sti daca va putea participa sambata la finala Ligii Campionilor pe Wembley impotriva Manchester United.

Au fost create trei zone - albastra, gri si rosie - pentru a se evita paralizarea traficului aerian european, dupa eruptia vulcanului Eyjafjöll in Islanda in aprilie 2010. Anterior, masurile de securitate impuneau inchiderea spatiului aerian al tarii imediat ce aceasta era afectata de norul de cenusa.

Scotia a fost plasata in zona rosie, iar Irlanda in zona albastra.

UPDATE:

Autoritatea britanica pentru reglementarea traficului aerian, NATS (National Air Traffic Services), a precizat intr-un buletin marti dimineata ca norul de cenusa de la vulcanul islandez va traversa Scotia marti, in intervalul orar 06.00-12.00 GMT (09.00-15.00 ora Romaniei), relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

Aeroporturile din Glasgow si Edinburgh au fost afectate in cursul noptii, iar cele din Aberdeen si Inverness vor avea, de asemenea, traficul perturbat.

In afara de Scotia, aeroporturile din Marea Britanie functionau normal, potrivit NATS.

British Airways anuntase inca de luni seara ca nu va asigura niciun zbor inspre si dinspre Scotia pana marti la ora 13.00 GMT (16.00 ora Romaniei).

Mai multe companii, intre care KLM si EasyJet, au luat masuri similare.

La randul sau, compania low cost Ryanair a protestat fata de decizia autoritatilor irlandeze de a suspenda zborurile catre si dinspre Edinburgh, Glasgow si Aberdeen din motive de securitate.

Pe site-ul sau de Internet, compania precizeaza: "Ryanair se opune ferm acestei decizii si crede ca nu exista motive pentru anularea zborurilor si se va intalni cu autoritatile aeriene irlandeze marti dimineata, pentru ca restrictia sa fie ridicata".

Citeste si:
Măsura pe care Europa nu și-o asumă: „Ar fi un pas prea exagerat”
Măsura pe care Europa nu și-o...

Companiile aeriene sunt cele care trebuie sa ia decizia daca vor efectua sau nu zboruri, dar ele trebuie sa prezinte un plan de securitate autoritatilor de reglementare, care acesta il pot aproba sau refuza.

Potrivit ministrului britanic al Transporturilor, Philip Hammond, tara "este mai bine pregatita" decat la precedenta eruptie a unui vulcan islandez in 2010, care a paralizat indelung traficul aerian european.

Autoritatea britanica de reglementare a traficului aerian, NATS, a anuntat ca norul de cenusa ar putea ajunge in zona Scotiei inca din noaptea de luni spre marti, ceea ce l-a determinat pe presedintele american, Barack Obama, sa plece mai devreme din Irlanda catre Londra, relateaza MEDIAFAX.


"Ca urmare a previziunilor care indica prezenta unor cantitati semnificative de cenusa vulcanica in spatiul aerian scotian
", compania British Airways a decis, ca masura de precautie, sa suspende legaturile aeriene cu Scotia pana la ora locala 14.00 (16.00, ora Romaniei).
Citeste si:
Nor toxic deasupra României: „E un fenomen extrem de violent”. Cum...
Nor toxic deasupra României:...

Si compania olandeza KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam si nordul Marii Britanii, dupa ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seara si marti dimineata, in majoritate curse interne in Scotia, dar si catre Birmingham si Belfast. La randul lor, companiile Aer Lingus si Easyjet au suspendat zborurile catre Scotia si nordul Angliei.


Organizatia europeana pentru securitate aeriana Eurocontrol a apreciat insa ca nu se asteapta la inchiderea spatiului aerian nici marti, chiar daca norul de cenusa vulcanica va afecta o parte din Europa. Norul ar putea ajunge joi in Franta si nordul Spaniei, in cazul in care emisiile vulcanice isi vor mentine intensitatea.


Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a inceput sa erupa sambata, norul de fum ridicandu-se, in primele ore, pana la o inaltime de circa 20 de kilometri.
Citeste si:
Vulcanul Energy, sursă de litiu pentru vehiculele electrice produse...
Vulcanul Energy, sursă de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.