Socialistii spanioli au suferit duminica o infrangere severa la alegerile municipale, fiind sanctionati pentru politica de austeritate si rata-record a somajului, care a declansat o miscare sociala inedita in Spania.

Partidul Socialist, de guvernamant, a obtinut 27,81 la suta din voturi, clasandu-se mult in urma conservatorilor din Partidul Popular (37,58 la suta), scrie MEDIAFAX.

Diferenta de aproape zece puncte reprezinta o sanctiune la adresa socialistilor, aflati la guvernare din 2004, cu numai zece luni inaintea alegerilor legislative din martie 2012 si intr-un moment in care in tara se desfasoara o ampla miscare de contestare a guvernului.

"Stiu ca multi spanioli sufera din cauza gravelor dificultati (...) si ca multi tineri isi privesc viitorul cu nesiguranta si astazi si-au exprimat aceasta ingrijorare", a declarat premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero. "Era rezonabil sa consideram ca Partidul Socialist va fi pedepsit la urne, ne asumam si intelegem acest lucru", a adaugat el.

Manifestantii care au ocupat piata Puerta del Sol din centrul Madridului au decis duminica sa continue protestul timp de cel putin inca o saptamana. In cursul serii, cateva mii de persoane au ocupat piata, adunandu-se, ca in fiecare zi, in jurul taberei de corturi devenita centru al miscarii de contestare.


Protestul, la care participa numerosi tineri, a inceput la 15 mai, fiind convocat prin intermediul retelelor sociale si amplificandu-se rapid, extinzandu-se in toata tara si devenind tot mai organizat. Spontana si pasnica, miscarea cetateneasca denunta nedreptatea sociala, derivele capitalismului si "coruptia oamenilor politici", exprimand ingrijorarea a milioane de spanioli fata de somaj, a carui rata a ajuns la 21,19 la suta si care afecteaza jumatate dintre tinerii cu varste sub 25 de ani, dar si nemultumirea fata de marile partide politice.

Toate municipalitatile spaniole au ales duminica membri ai consiliilor locale, iar 13 dintre cele 17 regiuni autonome au desemnat membri ai Parlamentelor. Catalunia, Tara Bascilor, Galicia si Andalusia urmeaza sa organizeze scrutinele regionale la alte date.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Socialistii au pierdut controlul la Barcelona, unde detineau pozitia dominanta din 1979, fiind devansati de coalitia nationalista conservatoare CiU, si au fost invinsi si la Sevilia. Dupa alegerile de duminica, Partidul Socialist nu mai poate guverna fara aliati decat in provincia Andaluzia.

Dreapta conservatoare si-a mentinut fara surprize prima pozitie la Madrid si Valencia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.