Danemarca si-a exprimat dorinta de a revendica Polul Nord, in plus fata de teritoriile pe care le poseda deja in Oceanul Arctic - Groenlanda si Insulele Feroe,

Informatia a fost publicata marti pe site-ul cotidianului danez Information, care citeaza un document al Ministerului de Externe, cu titlul “Strategie pentru Arctica 2011-2020”, scrie The Telegraph.

Pentru a reusi, Danemarca va trebui sa dovedeasca legatura geologica dintre Polul Nord si Groenlanda – care face parte din Danemarca de mai bine de 600 de ani. Danemarca a explorat potentialul zonei, insa aceasta este prima oara cand Guvernul isi anunta intentia de a revendica Polul Nord.

Proiectul pe care Danemarca urmeaza sa-l initieze o sa creeze tensiuni in regiune cu Rusia, SUA, Canada si Norvegia, toate state riverane zonei de interes, comenteaza presa daneza.

In 2007, Rusia a instalat drapelul sau national pe fundul Oceanului Arctic, pe verticala Polului Nord, cu ajutorul a doua minisubmarine, pentru a-si marca teritoriul.

"Danemarca are intentia de a revendica platoul continental in cinci zone din jurul Insulelor Feroe si Groenlandei si, bineinteles, Polul Nord", se arata in documentul diplomatic.

Conform acordurilor in vigoare, tarile riverane Arcticii dispun de o zona economica de 200 de mile in largul coastelor lor. Orice revendicari teritoriale trebuie discutate sub egida Conventiei ONU privind dreptul maritim. Aceasta impune statelor cu astfel de revendicari sa le anunte in termen de zece ani de la ratificarea conventiei ONU, lucru pe care Danemarca l-a facut in 2004.

Saptamana trecuta, cei opt membri ai Consiliului Arcticii – Rusia, SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda si Islanda, au fost de acord sa coordoneze o cercetare in aceasta zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.