Al-Qaida planificase cu cateva luni in urma atentate in trenuri din SUA in ziua in care se implinesc zece ani de la atentatele din 11 septembrie, a anuntat joi Departamentul de Securitate Interna, dupa cateva zile de la eliminarea lui Osama ben Laden.

"Departamentul de Securitate Interna a difuzat joi un mesaj partenerilor sai federali, in state, colectivitatilor, privind posibile proiecte Al-Qaida, datand din februarie 2010, vizand sistemul feroviar american", a anuntat, intr-un comunicat, Matt Chandler, purtatorul de cuvant al departamentului, scrie MEDIAFAX.

"In februarie 2010, Al-Qaida intentiona sa efectueze operatiuni teroriste contra trenurilor, in locuri nespecifice din Statele Unite, in ziua in care se implinesc zece ani de la (atentatele din) 11 septembrie 2001", a anuntat Departamentul de Securitate Interna, in acest mesaj.

Potrivit unei surse, informatia provine din documente confiscate in cadrul operatiunii din Pakistan, in noaptea de duminica spre luni, in care Osama ben Laden a fost ucis de un comando american.

Mesajul precizeaza ca o asemenea informatie "este, uneori, inselatoare sau inexacta, din cauza evolutiei rapide a situatiei si este supusa schimbarilor".

"Desi este clar ca exista un anumit nivel de organizare, nu avem informatii recente indicand un proiect de atentat, activ, contra transporturilor si nicio informatie asupra posibilelor locuri sau tinte, in particular
", precizeaza mesajul.

Al-Qaida "intentiona sa rastoarne un tren, intervenind asupra sinelor de cale ferata, astfel incat trenul sa cada fie de la inaltimea unei vai, fie de pe un pod", precizeaza departamentul.

Al-Qaida a "remarcat ca un atac vizand rasturnarea unui tren functioneaza o singura data, pentru ca acest lucru va fi reperat".

De asemenea, reteaua islamista "remarca faptul ca vagoanele mai recente dispun de propriul sistem de franare", ceea ce poate duce la deraierea trenului, dar fara sa cada pe o parte.

Administratia pentru Securitatea Transporturilor (TSA) urma, la randul ei, sa alerteze "actionarii sectorului feroviar" rapid, potrivit mesajului.
Matt Chandler a adaugat, in comunicatul sau, ca departamentul nu are "nicio infromatie privind o amenintare iminenta asupra sectorului feroviar american".

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

La randul sau, directorul Administratiei pentru Securitatea Transporturilor, John Pistole, a declarat miercuri, in fata Congresului, ca "este (vorba) despre una din acele perioade in care exista o serie de necunoscute". "Fara a intra in detalii, nu exista o amenintare specifica, la ora actuala, asupra retelei transporturilor in comun", a adaugat Pistole.

Aceasta informatie arata ca Osama ben Laden parea sa fie, in continuare, implicat activ si operational in conducerea retelei teroriste Al-Qaida, cel putin pana in februarie 2010. Informatia a fost difuzata joi, in timp ce autoritatile americane analizau elementele confiscate din casa lui ben Laden.

Potrivit unor experti, aceste elemente, intre care cinci calculatoare, zece unitati hardware si 100 de dispozitive de stocare, pot furniza informatii cruciale si conduce la alti membri activi ai Al-Qaida, la zece ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Citeste si:
Membri ai familiei ben Laden, la bordul avionului prabusit in Marea...
Membri ai familiei ben Laden,...

Va fi acordata prioritate "detectarii amenintarilor actuale" si reperarii altor membri din cadrul retelei, a declarat Michael Leiter, directorul Centrului National Antiterorist, pentru postul public de radio NPR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.