Un studiu al agentiei europene de politie Europol, dat publicitatii miercuri, confirma cresterea mafiei in Europa, in special de origine romana, albaneza, lituaniana sau nigeriana, iar Franta nu a scapat de aceasta influenta.

"Criminalitatea organizata este in schimbare", spune directorul Europol, Rob Wainwright, care deplange influenta crescanda a grupurilor "din ce in ce mai structurate", informeaza miercuri, in editia electronica, cotidianul Le Figaro.

Cei din fosta URSS incep sa-si extinda influenta in Vest, zona cunoscuta pentru violente, jafuri si proxenetism.

Dar imaginea unui "gangster rustic" nu ar trebui sa umbreasca cresterea unei delicvente mai intelectuale si cosmopolita, care exploateaza mizeria umana si inaltele tehnologii, relateaza MEDIAFAX.

Impactul lor asupra societatii a crescut in ultimii doi ani, potrivit estimarilor sefului Europol, care stabileste o legatura directa cu criza care afecteaza economiile europene incepand din 2009.

"Este pentru prima oara cand o autoritate de un asemenea nivel declara ca actuala criza actioneaza in sensul cresterii criminalitatii", afirma criminologul francez Alain Bauer.

  • O alta tendinta ingrijoratoare, potrivit agentilor europeni, este ca organizatiile mafiote si-au "intensificat practica trocului intre ele," pentru a evita sa fie urmarite prin intermediul conturilor bancare.

Europol vorbeste si despre "livrari de droguri si precursori in schimbul unor bunuri furate sau arme", precum si despre "masini furate", orice combinatie fiind permisa.

Criza a facilitat si coruperea functionarilor si a directorilor dornici sa-si suplimenteze veniturile, "in special in sectoarele care pot oferi asistenta privind frauda si falsificarea de moneda", noteaza expertii Europol, in raportul agentiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.