Presedintele american Barack Obama a anuntat duminica seara (luni dimineata ora Romaniei) moartea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden. Iata principalele puncte ale declaratiei:

"In aceasta seara (duminica), sunt in masura sa anunt americanilor si lumii intregi ca Statele Unite au efectuat o operatiune in urma careia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida, un terorist responsabil de moartea a mii de (persoane) nevinovate.

Au trecut aproape zece ani de cand o zi frumoasa de septembrie a fost umbrita de cel mai grav atac din istoria noastra. Imaginile de la 11 septembrie sunt marcate cu fierul rosu in memoria noastra nationala: avioane deturnate care traverseaza un cer fara nori, Turnurile Gemene care se prabusesc, fumul negru care se ridica din Pentagon si epava zborului 93, la Shanksville, in Pennsylvania, unde acte de eroism au impiedicat inca si mai multa durere si distrugere.

Iar noi stim ca cele mai rele imagini sunt cele care nu au fost vazute de lumea intreaga. Scaunul gol, la masa. Copiii care au trebuit sa creasca fara mama sau tatal lor. Parinti care nu-si vor mai putea tine nicidata copiii in brate. Aproape 3.000 dintre concetatenii nostri ne-au fost smulsi, lasandu-ne un gol teribil in suflet.

La 11 septembrie 2001 (...) am fost, de asemenea, uniti in hotararea nostra de a ne proteja tara si de a-i aduce in fata justitiei pe cei care au comis aceste atentate pline de ura (...). Si am intrat, astfel, in razboi contra Al-Qaida, pentru a ne proteja cetatenii, prietenii, aliatii.

Cu toate acestea, Osama ben Laden a evitat o capturare si a reusit sa treaca din Afganistan in Pakistan. In acelasi timp, Al-Qaida a continuat sa actioneze de-a lungul acestei frontiere si, prin organizatiile sale, in intreaga lume.

La putin timp dupa ce am preluat functia, (in ianuarie 2009), i-am cerut lui Leon Panetta, directorul CIA, sa faca din eliminarea sau capturarea lui ben Laden prioritatea razboiului nostru contra Al-Qaida, in timp ce continuam sa efectuam operatiuni pentru a distruge, anihila si invinge reteaua sa.

In august, anul trecut, dupa ani de munca de furnica din partea serviciilor noastre de informatii, am fost informat despre existenta unei posibile piste catre ben Laden.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

Au fost necesare mai multe luni pentru a prinde acest fir. M-am intalnit cu echipa mea pentru securitate nationala, in mai multe randuri, pentru a pune la un loc mai multe informatii referitoare la o localizare a lui ben Laden, intr-un complex de cladiri, in plin centrul Pakistanului.

Si, in sfarsit, saptamana trecuta, am stabilit ca avem suficiente informatii pentru a actiona si am autorizat o operatiune destinata capturarii lui Osama ben Laden, pentru a-l prezenta in fata justitiei.

Astazi (duminica), Statele Unite au lansat o operatiune precisa contra acestui complex din Pakistan, la Abbottabad. O mica echipa de americani a efectuat-o cu un curaj si o abilitate extraordinare. Niciun american nu a fost ranit.

Dupa un schimb de focuri, l-au ucis pe Osama ben Laden si i-au recuperat corpul neinsufletit.

Moartea lui ben Laden constituie reusita cea mai importanta de pana acum in operatiunile tarii noastre pentru infrangerea Al-Qaida. Totodata, moartea sa nu marcheaza sfarsitul eforturilor nostre. Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca Al-Qaida va continua sa incerce sa ne atace. Va trebui sa ramanem vigilenti, in tara noastra si in strainatate, si vom ramane.

Citeste si:
Fiul lui Osama ben Laden, Hamza, ameninta ca se va razbuna pe SUA
Fiul lui Osama ben Laden,...

Trebuie sa repetam ca Statele Unite nu sunt in razboi contra islamului si nu vor fi niciodata (...). Ben Laden nu era un lider musulman. El a ucis enorm de multi musulmani (...). Sfarsitul sau trebuie salutat de toti cei care cred in pace si in demnitatea umana.

Este important sa notam ca (eforturile noastre de) cooperare cu Pakistanul, in domeniul luptei contra terorismului, ne-au ajutat sa ajungem la ben Laden si la complexul in care se ascundea.

In aceasta seara, l-am sunat pe presedintele (pakistanez, Asif Ali) Zardari (...). Este o zi mare, o zi istorica, pentru cele doua tari ale noastre.
Americanii nu au ales aceasta lupta. Ea a venit spre noi si a inceput cu masacrarea irationala a compatriotilor nostri. Dupa aproape zece ani de serviciu, lupta si sacrificiu, cunoastem bine costul razboiului.

Dar (...) nu vom tolera niciodata ca securitatea noastra sa fie amenintata si nu vom sta fara sa facem nimic, atunci cand cetatenii nostri vor fi ucisi (...). Vom respecta valorile care ne definesc. Iar, intr-o seara ca aceasta, putem spune familiilor care au pierdut fiinte dragi din cauza terorismului Al-Qaida: s-a facut dreptate", citeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Trump a fost avertizat de fostul procuror general
Trump a fost avertizat de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.