Regimul colonelului Muammar Gaddafi a apreciat miercuri ca rezolutiile 1.970 si 1.973 ale Consiliului de Securitate al ONU, care interzic, intre altele, importul de arme, au fost "deturnate de la scopul lor" si transformate in "ceea ce pare a fi o blocada navala".

"In contextul in care rezolutiile 1.970 si 1.973 interzic exportul de marfuri care pot fi utilizate in actiuni militare (...) in Libia, aplicarea acestor rezolutii a fost deturnata de la scopul sau si transformata in ceea ce pare a fi o blocada navala totala", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, relateaza MEDIAFAX.

Ministerul a adaugat ca interdictia vizeaza doar importul a tot ceea ce poate fi utilizat in scopuri militare, ca arme, munitie, vehicule si echipamente militare, echipamente paramilitare si piese de schimb.

Ministerul a subliniat ca rezolutiile ONU nu interzic importul de produse de prima necesitate, ca hrana, imbracaminte, hidrocarburi si medicamente.

Potrivit comunicatului, navelor libiene li s-a "interzis sa navigheze in apele libiene, in zona economica exclusiva sau sa isi paraseasca porturile".

Ministerul a denuntat, in special, interdictia de importare de hidrocarburi din portul Al-Skhira (sudul tunisian), in momentul in care aceasta bogata tara petrolifera se confrunta cu o penurie de carburant, fara precedent.

Regimul a criticat, de asemenea, restrictiile impuse navelor de pescuit, perchezitionate in permanenta de fortele coalitiei, potrivit comunicatului dat publicitatii de agentia oficiala Jana.

Acesta a cerut "comunitatii internationale sa ia masuri urgente pentru a pune capat acestor dificultati, pentru a evita orice repercursiuni negative asupra civililor", a adaugat aceeasi sursa.

O coalitie internationala a intervenit in Libia, la 19 martie, cu un mandat ONU, pentru a pune capat reprimarii sangeroase a revoltei contra regimului autoritarist al colonelului Muammar Gaddafi, aflat la putere de aproximativ 42 de ani. NATO a preluat comanda interventiei militare la 31 martie.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.