Zona care se intinde pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare avariate Fukushima va deveni zona interzisa, pentru a se evita ca persoanele evacuate sa se intoarca in propriile locuinte in pofida riscurilor crescute pentru sanatate, a anuntat joi Guvernul japonez.

Premierul a facut acest anunt cu ocazia unei vizite in regiunea acestei centrale avariate la 11 martie de un seism cu magnitudinea 9 si un tsunami gigantic, care au provocat moartea sau disparitia a aproximativ 28.000 de persoane, informeaza MEDIAFAX.

  • Circa 80.000 de locuitori au fost evacuati pe o raza de 20 de kilometri

Interdictia, care ar trebui sa devina efectiva in noaptea de joi spre vineri, are ca scop sa permita un control strict asupra zonei. In timpul verificarii catorva mii de case, politia a descoperit ca peste 60 de familii inca locuiesc aici in pofida riscurilor legate de radiatii.

"Le-am cerut locuitorilor sa nu intre in aceasta zona in masura in care exista un risc enorm pentru securitate", a subliniat Yukio Edano, purtatorul de cuvant al Guvernului, in cursul unei conferinte de presa.

"In prezent, am decis sa o clasificam ca «zona in stare de urgenta» in virtutea legii privind catastrofele", a precizat el.

Fiecare familie de refugiati din afara acestui perimetru va avea totusi dreptul, in saptamanile urmatoare, sa isi trimita un membru, timp de doar doua ore, pentru a recupera bunurile abandonate la fostul domiciliu. Acesta va trebui sa poarte costum de protectie si un dispozitiv individual pentru masurarea radioactivitatii.

"Este total inacceptabil ca Guvernul sa impuna o zona de interdictie. Chiar daca vom putea sa mergem acolo pentru moment, nu vom putea face nimic intr-o ora sau doua. Acoperisul casei mele probabil a fost smuls, dar nu voi putea sa il repar"
, s-a plans in fata camerelor de luat vederi ale televiziunii NHK un barbat evacuat din Narahamachi, in apropiere de centrala.

Familiile ale caror locuinte sunt situate pe o raza de trei kilometri in jurul centralei nu beneficiaza de acest drept de a se intoarce, foarte restrans.
Operatorul centralei, grupul Tokyo Electric Power (Tepco), estimeaza ca vor fi necesare inca trei luni pentru ca radioactivitatea sa inceapa sa se reduca si intre sase si noua luni pentru racirea reactoarelor.

Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.