NATO isi poate indeplini misiunea din Libia fara ajutorul Statelor Unite, sustine vicepresedintele american Joe Biden, argumentand ca Washingtonul este mai important in alte zone, in special in Egipt, potrivit unui interviu acordat Financial Times si publicat marti in editia electronica.

Biden a sugerat ca problema nu este cu capacitatile celorlalte tari NATO, ci cu vointa lor politica. "Daca Dumnezeu atotputernic ar scoate Statele Unite din NATO si le-ar plasa pe planeta Marte, atunci nu am mai participa, este bizar sa se sugereze ca NATO si restul lumii nu au capacitati pentru a gestiona (conflictul din) Libia", a declarat el. "Din cand in cand altor tari le lipseste vointa, dar aceasta nu are de-a face cu capacitatile", relateaza MEDIAFAX.

  • Biden reprezinta una dintre vocile cele mai influente in privinta politicii externe a administratiei Barack Obama, afirma cotidianul britanic, adaugand ca declaratiile lui subliniaza reticenta Statelor Unite de a se intoarce in prima linie a conflictului din Libia, chiar daca rebelii sufera infrangeri in luptele cu fortele liderului libian Muammar Gaddafi. [Franta: NATO nu isi joaca bine rolul in Libia]

Vicepresedintele american a argumentat ca, in timp ce tarile europene au legaturi istorice cu Tripoli, importanta altor interese strategice ale Statelor Unite le pun in umbra pe cele din Libia.

"Intrebarea este: unde ar trebui sa fie resursele noastre?", a intrebat el. "Ar trebui sa petrecem mai mult timp pentru a afla tot ce trebuie despre formarea unei opozitii in Libia sau ar trebui sa avem toate informatiile disponibile si sa stim tot ce este rezonabil de stiut in privinta a ceea ce se petrece in Egipt si cu Fratia Musulmana?", a continuat el, referindu-se la gruparea islamista egipteana de care unii oficiali americani se tem ca ar putea castiga puterea in urma unor alegeri democratice.

Biden a respins orice sugestie ca decizia Statelor Unite de a renunta la conducerea operatiunilor din Libia s-a bazat pe calcule politice interne. El sustine ca problema era daca Statele Unite ar trebui sa isi cheltuiasca resursele "concentrandu-se pe Iran, Egipt, Coreea de Nord, Afganista (si) Pakistan" sau sa dea Libiei mai multa atentie. Biden a declarat ca se indoieste ca cineva poate crede ca Washigntonul ar trebui sa se concentreze pe Libia. "Nu putem face totul", a declarat el.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Citeste si: Fregata Regele Ferdinand, gata sa plece in Libia

Gaddafi: Al-Qaida "si-a bagat coada" in conflictul libian


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.