Regimul colonelului Muammar Gaddafi a anuntat duminica seara o "implicare dovedita" a Al-Qaida in conflictul din Libia, afirmand ca un lider a acestei organizatii se afla in drum spre orasul rebel Misrata (vest), cu un grup de combatanti.

"Implicarea Al-Qaida in conflictul din Libia este dovedita in fiecare zi", a declarat purtatorul de cuvant al regimului, Moussa Ibrahim, intr-o conferinta de presa, relateaza MEDIAFAX.

"Credem ca va fi foarte periculos ca acesti oameni sa se instaleze in aceasta tara, sa-i controleze viitorul si bogatia imensa, la cativa pasi de Europa", a subliniat el
, citat de AFP.

Ibrahim a afirmat ca dispune de informatii potrivit carora Abdelhakim al-Hasadi, "un lider foarte cunoscut al Al-Qaida" a parasit Benghazi, fieful insurectiei, la aproximativ 1.000 de kilometri est de Tripoli, si se indreapta catre orasul Misrata, la bordul unui vapor, alaturi de 25 de "combatanti bine antrenati".

Potrivit purtatorului de cuvant, al-Hasadi este "foarte cunoscut de catre serviciile de infromatii din intreaga lume".

"Chiar in acest moment se afla in drum spre Misrata", la bordul unui vechi vapor egiptean, numit Al-Shahid Abdelwahab, pe care l-au reparat si l-au umplut cu arme si mijooace de comunicatii moderne, a continuat el. [Libia isi numara mortii]

"Din nefericire, coalitia este la curent cu acest lucru (...) si este dispusa sa lase membri Al-Qaida sa treaca de la Benghazi la Misrata", a afirmat acesta.

Un alt islamist, Ismail Sallabi, membru al Grupului Islamic de Lupta Libian (GICL) si Al-Qaida, potrivit acestuia, antreneaza 200 de "fundamentalisti" in tabara militara "7 aprilie", la Benghazi, cu ajutorul a aproximativ 20 de experti trimisi de Qatar.

Ibrahim a mai declarat ca Abdelmonem al-Madhuni, prezentat ca "membru Al-Qaida din anii 1980" a fost ucis recent, in lupta, alaturi de rebeli, in apropierea instalatiei petroliere de la Brega, la vest de Benghazi

Citeste si:
CIA a publicat jurnalul lui Bin Laden
CIA a publicat jurnalul lui...

Abdelmonem al-Madhuni, cunoscut si ca Mustapha al-Zawi, Orwa sau Ibn al-Ward, era cautat de Interpol si Statele Unite, a precizat el.

La sfarsitul lui martie, comandantul militar al NATO a anuntat ca organizatia sa a detactat "semne" ale unei posibile prezente a unor militanti din cadrul Al-Qaida in randul rebelilor, care au dezmintit imediat o asemenea prezenta. [Franta: NATO nu isi joaca bine rolul in Libia]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.