Politica externa a Statelor Unite este pusa la cale intr-un cerc restrans. O mana de oameni puternici de la Washington, intre care nici macar presedintele George W. Bush nu se prea baga. O data pentru ca nu-i prea pasa de politica externa, si apoi pentru ca nu se prea pricepe. Au existat momente cand acest grup a incercat sa comploteze chiar impotriva sefului Casei Albe, dar totul a fost tinut sub control.

Dezvaluirile surprinzatoare au fost facute de colonelul in retragere Lawrence Wilkerson, fostul sef al Cancelariei lui Colin Powell, secretar de stat inaintea Condoleezzei Rice. Din grupul amintit ar face parte vicepresedintele Dick Cheney (foto sus) si secretarul apararii, Donald Rumsfeld, dar si fostul sef al antiterorismului, Richard Clarke, cazut in dizgratie dupa ce a publicat o carte prea critica la adresa Administratiei Bush.

Zice-se ca acesta din urma ar fi complotat impotriva presedintelui, dar a fost descoperit rapid. Wilkerson si-a exprimat, in cadrul unei reuniuni a Fundatiei Noua America, nemultumirea pentru faptul ca intreaga putere a SUA este detinuta de "o mana de oameni", s-a plans ca Rumsfeld si Cheney nu pot fi "tinuti in frau de un presedinte care nu este interesat de politica externa". In ce priveste situatia din Irak, fostul sef al Cancelariei lui Colin Powell a opinat ca "nu a existat o strategie postinterventie, ceea ce a fost cea mai mare greseala a Administratiei Bush". Deocamdata, Casa Alba nu a comentat in nici un fel declaratiile colonelului in retragere, "atacurile" lui Wilkerson intervenind intr-un moment foarte delicat pentru conducerea de la Washington.

Mandat de arestare

Fostul lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay (foto mijloc), a primit un mandat de arestare, considerat "o simpla formalitate" de purtatorul sau de cuvant. Prieten apropiat cu Bush, Delay trebuie sa se prezinte astazi in fata unui tribunal din Austin, urmand sa fie anchetat in stare de libertate dupa ce va achita o cautiune de 10.000 de dolari. La inceputul acestei luni, fostul lider republican a fost inculpat pentru spalare de bani si complicitate la finantarea ilegala a campaniei electorale. El este considerat unul dintre principalii artizani ai victoriei republicanilor la ultimele alegeri legislative, iar analistii apreciaza ca acest nou scandal politic din Washington reprezinta o lovitura puternica pentru Partidul Republican, in perspectiva alegerilor legislative din noiembrie 2006. In plus, un alt consilier al lui Bush, Karl Rove, risca o inculpare in cazul dezvaluirii identitatii agentei CIA, Valerie Palme.

Contra Miers

O alta protejata a presedintelui, Harriet Miers (foto jos), propusa de Bush pentru functia de judecator al Curtii Supreme, pare a avea probleme la audierile din fata Comisiei juridice din Senat. Dupa ce a fost primita cu putin entuziasm in Dealul Capitoliului, nici democratii, nici republicanii nefiind prea incantati de perspectiva numirii sale, Harriet Miers s-a vazut pusa in fata unei situatii delicate. Senatorii au considerat raspunsurile sale ca fiind "nesatisfacatoare si incomplete". Senatorii au vrut sa afle mai multe detalii legate de activitatea sa la Casa Alba, pe vremea cand era consilierul personal al presedintelui. Dar raspunsurile au fost lapidare, drept care la conferinta de presa ce a urmat audierilor din Senat, doi dintre senatori, Arlen Specter si Patrick Leahy, au declarat ca vor trimite o scrisoare oficiala prin care sa ceara lamuriri suplimentare.

Condi si senatorii

Nici secretarul de stat Condoleezza Rice n-a avut o zi fructuoasa in fata Comisiei pentru politica externa a Senatului. Ea a trebuit sa raspunda unor intrebari mai incomode legate de strategia Washingtonului in Irak. In fata insistentelor senatorului democrat Paul Sarbanes, Rice a refuzat sa raspunda daca militarii americani vor mai fi in Irak peste 10 ani. In schimb, sefa diplomatiei americane a declarat ca "SUA vizeaza o victorie decisiva asupra rebelilor, gratie unei strategii care se bazeaza pe aspecte militare, politice si economice".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.