Reporterul cotidianului britanic "The Guardian" si Realitatea TV, Rory Carroll, a fost cu certitudine rapit, indica martorii oculari care l-au vazut bagat cu forta intr-un vehicul, alaturi de un sofer de-ai sai, de catre mai multe persoane inarmate. Martorii incidentului povestesc ca soferul avea sa fie eliberat circa 20 de minute mai tarziu, in timp ce alt sofer si un translator, care se aflau cu jurnalistul in momentul rapirii, nu au fost luati de rapitori.

Carroll a fost capturat la pranz, cand iesea din casa unei familii irakiene unde ar fi intervievat o victima a regimului Saddam Hussein. Incidentul s-a petrecut in cartierul siit Sadr din Bagdad, unde reporterul irlandez ar fi avut inclusiv acceptul clericului Moqtada Sadr pentru investigatiile sale. Respectiva zona a orasului este considerata a fi practic sub controlul militiilor clericului radical. Cand a fost rapit, Carroll urma sa sune la Realitatea TV pentru a stabili ultimele detalii privind intrarea in direct in jurnalul de la ora 18.00. Neputand sa ia legatura cu proaspatul sau colaborator, care transmisese pentru prima oara pentru publicul roman in dimineata de miercuri, conducerea postului s-a adresat directorului Global Radio News, un distribuitor independent de materiale jurnalistice prin care a fost angajat Carroll.

Ulterior, "The Guardian" avea sa confirme rapirea. Inainte de a fi apelat la solutia oferita de reteaua de jurnalisti independenti a Global Radio News, Realitatea TV ar fi incercat sa relateze despre procesul fostului dictator irakian printr-o echipa a postului trimisa la Bagdad. Dar, dupa cum afirma producatoarea Liliana Anghel pentru Mediafax, canalul romanesc nu a reusit sa obtina vize pentru jurnalistii romani, astfel ca s-a optat pentru serviciile lui Carroll.

Jurnalistul irlandez este un corespondent cu mare experienta, care a transmis din Belfast, Kosovo, Africa de Sud si din Irak, unde se afla de la inceputul anului 2005. Potrivit descrierii facute de "The Guardian", Carroll este "un ziarist foarte bun, corect, a carui unica preocupare este sa relateze obiectiv". Deocamdata, apelurile ziarului pentru mai multe informatii de la eventuali martori, plus demersurile consulatului irlandez la Bagdad si ale MAE britanic au ramas fara ecou.

Nici o grupare nu a revendicat rapirea si nu se stie daca irlandezul mai este sau nu in viata. In schimb, o asociatie intitulata Miscarea Irlandeza Anti-Razboi a profitat de rapire pentru a cere guvernului de la Dublin sa nu mai permita folosirea aeroporturilor irlandeze de catre aviatia SUA, daca doreste cu adevarat eliberarea jurnalistului. Potrivit presedintelui asociatiei, Carroll "nu e vinovat de vreo crima fata de poporul irakian". Dimpotriva, irlandezul ar fi "prezentat in multe materiale realitatea sangeroasa a razboiului si a ocupatiei lansate de George Bush si Tony Blair".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.