Distantarea cancelarului german, Angela Merkel, de energia nucleara va creste dependenta Germaniei de gazele rusesti, dar si a cancelarului de predecesorul sau, Gerhard Schroeder, in prezent presedinte la proiectului gazoductului rusesc Nord Stream.

Angajamentul lui Merkel de renuntare la energia nucleara, dupa dezastrul atomic din Japonia, contribuie la cresterea pretului gazelor naturale, in conditiile in care Germania cauta alternative energetice.

  • Ce alternativa are Germania?
Gazele livrate de Gazprom ar putea fi cea mai facila cale pentru Merkel de respectare a obiectivelor Germaniei in domeniul protectiei mediului si pentru mentinerea in functiune a celei mai mari economii din Europa, scrie DailyBusiness.

In timp ce eforturile de limitare a dezastrului de la centrala japoneza Fukushima continua, Merkel ocupa o pozitie de lider in tendinta mondiala de regandire a strategiilor in domeniul energiei nucleare, care asigura circa un sfert din electricitatea generata in Germania.

Cresterea importurilor de gaze din Rusia, care detine cele mai mari rezerve din lume, va intari legaturile Germaniei cu aceasta tara, cu riscul aparitiei unor tensiuni in relatiile cu Statele Unite.

"Rusia redevine un furnizor stabil de energie pentru Europa", a declarat Will Pearson, analist in domeniul energiei la Eurasia Group din Londra, conform ZF.

Pearson a aratat ca in prezent Rusia pare o alternativa mai sigura decat nordul Africii.

  • Europa este dependenta de gazul rusesc

Intre posibilii castigatori ai actualei situatii se afla conducta de gaze Nord Stream, de la Marea Baltica, proiect de 7,4 miliarde de euro condus de Schroeder, care scoate in evidenta dependenta energetica a Europei de Rusia si influenta in crestere a unor economii emergente precum China, India si Brazilia, informeaza BloomBiz.

Asa-numitele state BRIC vor discuta despre materiile prime la o reuniune de pe 14 aprilie din Sany, China.

Si proiectul Nabucco, care urmeaza sa transporte gaze caspice in Europa, ar putea avea de castigat. Nabucco este sustinut de fostul ministru de Externe Joschka Fischer, fost lider al Partidului Verzilor din Germania si partener al lui Schroeder in guvern din 1998 pana in 2005, cand coalitia lor a fost invinsa de Merkel.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Merkel urmeaza, pe 15 aprilie, sa discute cu premierii celor 16 landuri germane despre viitorul mix energetic al Germaniei, dupa ce luna trecuta a fost declarat un memorandum de 90 de zile privind prelungirea duratei de viata a celor 17 centrale nucleare din tara, iar functionarea a sapte reactoare vechi a fost oprita.

Germania, tara cu populatia cea mai numeroasa din Europa, importa circa 85% din necesarul de gaze si depinde deja mai mult decat Uniunea Europeana de gazele rusesti. Statul german importa circa o treime din gaze din Rusia, comparativ cu un sfert in cazul UE.

"Germania vrea ca Rusia sa fie un furnizor major de resurse naturale", a declarat Merkel pe 26 noiembrie, in timpul unei vizite a premierului rus Vladimir Putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.