Cel putin trei manifestanti au fost ucisi vineri de fortele de securitate, la Deraa, in sudul Siriei, in timp ce mii de persoane manifestau impotriva regimului in alte orase din tara, in special in nord

La Deraa, un oras situat la 100 de kilometri sud de Damasc, care este centrul miscarii de contestare de trei saptamani, trei manifestanti au fost ucisi de fortele de securitate, a declarat un militant pentru drepturile omului, scrie MEDIAFAX.

"Mii de manifestanti au iesit din trei moschei pentru a se aduna in piata din fata Palatului de Justitie", a afirmat el.

"Situatia este foarte tensionata. Fortele de securitate in civil au lansat la inceput grenade lacrimogene, pentru a incerca sa-i disperseze, apoi au tras cu gloante reale si de cauciuc, in timp ce manifestantii aruncau cu pietre. Confruntarile continua", a adaugat el.

Confruntari intre manifestanti si fortele de securitate au avut loc de asemenea la Homs, la 160 de kilometri nord de Damasc, si la Harasta, la 12 kilometri nord de capitala, a declarat Abdel Karim Rihawi, care conduce Liga siriana pentru apararea drepturilor omului.

El nu a fost in masura sa spuna daca s-au inregistrat victime.

Aproape 7.000 de persoane au manifestat in sase localitati cu majoritate kurda din nordul tarii, in favoarea abolirii legii privind starea de urgenta si pentru a cere eliberarea detinutilor, a afirmat un militant kurd pentru drepturile omului.

"Peste 3.000 de persoane, kurzi, arabi si asirieni (crestini), au manifestat la Qamishli dupa rugaciunea de vineri, inainte de a protesta pe strada principala", a afirmat Radif Mustapha, presedintele comitetului kurd pentru drepturile omului.

"Au fost 2.000 de manifestanti (kurzi) la Amuda (...), 1.500 de Derbassiye si cateva sute la Hassake si in alte doua localitati", a adaugat el.
Ei cer eliberarea a 200 de prizonieri kurzi, abolirea legii privind starea de urgenta si scandeaza "Dumnezeu, Siria si Libertate" si "Nici arabi, nici kurzi, unitate nationala".

Citeste si:
Peste 1.200 de civili au fost uciși în Mariupol de la începutul...
Peste 1.200 de civili au fost...

Aceste manifestatii au avut loc la o zi dupa un decret al sefului statului, Bashar al-Assad, care a pus capat unui conflict de o jumatate de secol, naturalizand zeci de mii de kurzi.

Mii de persoane au manifestat de asemenea in orasul-port Banias si o mie la Tal, la 20 de kilometri nord de Damasc, a declarat Abdel Karim Rihawi.

Ei si-au afisat solidaritatea cu "martirii" de la Duma, Deraa si Latakia, cele trei orase in care au fost ucisi manifestnati de fortele de securitate, in ultimele saptamani, potrivit militantilor pentru drepturile omului.

La Duma, la 15 kilometri nord de Damasc, comitete de locuitori verificau identitatea manifestantilor si se asigurau ca nu detin arme, a afirmat un reprezentant al unei organizatii pentru drepturile omului.

Potrivit acestuia, a fost incheiat un acord intre autoritati si contestatari pentru ca acestia sa poata manifesta fara interventia fortelor de securitate. "Acest acord este respectat pentru moment", a precizat el.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanț provizoriu: Peste 8.000 de...
Cutremure în Turcia și Siria....

Siria este, de la jumatatea lui martie, teatrul unei miscari de contestare fara precedent a regimului lui Bashar al-Assad.

Peste o suta de persoane au fost ucise in timpul reprimarii manifestatiilor si cateva zeci au fost arestate in toata tara, potrivit organizatiilor de aparare a drepturilor omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.