Israelul analizeaza posibilitatea construirii unei insule artificiale in largul Fasiei Gaza, cu un port si un aeroport destinate palestinienilor, anunta un post de televiziune israelian.

Proiectul, propus de ministrul Transporturilor, Yaakov Katz, cu sprijinul premierului Benjamin Netanyahu, prevede construirea unei insule artificiale cu lungimea de patru kilometri si latimea de doi kilometri, relateza AFP.

Insula ar urma sa gazduiasca un aeroport, un port, o zona turistica, hoteluri si o unitate pentru desalinizarea apei. Insula ar urma sa fie legata de Fasia Gaza printr-un pod cu lungimea de patru kilometri. Costul proiectului este cuprins intre cinci si zece miliarde de dolari, iar lucrarile ar urma sa dureze intre sase si zece ani, transmite MEDIAFAX.

Proiectul are nevoie de aprobarea oficiala a premierului Benjamin Netanyahu, iar insula artificiala ar urma sa fie administrata de Autoritatea Palestiniana, condusa in prezent de Mahmoud Abbas.

  • Fasia Gaza, teritoriu palestinian controlat de miscarea islamista Hamas, este supusa unui strict embargou maritim impus de Israel.

Conform proiectului, controalele de securitate si cele vizand marfurile, vor fi asigurate de o forta internationala.

Potrivit postului de televiziune, proiectul, care a primit si sustinerea presedintelui Shimon Peres, ar permite Israelului sa scape definitiv de responsabilitatea asupra Fasiei Gaza, statul evreu ocupandu-se doar de combaterea traficului maritim cu arme spre teritoriul palestinian.

Citeste si: Dezvaluiri istorice despre negocierile israeliano-palestiniene

Schimbare de strategie in procesul de pace din Orientul Mijlociu?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.