Japonia intentioneaza sa acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleara Fukushima, pentru a reduce emisiile radioactive. Nivelul de iod radioactiv este de 3.355 de ori mai mare decat cel legal admis.

Japonia intentioneaza sa utilizeze un petrolier, pentru a evacua apa contaminata prezenta in centrala, potrivit unui cotidian japonez, scrie MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, a declarat, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema, ca Guvernul si expertii in domeniul nuclear reflecteaza "la toate solutiile, inclusiv cele mentionate in presa".

Autoritatile incearca sa limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare, ale caror sisteme de racire sunt in pana, la centrala Fukushima Daiichi (numarul 1), in nord-est, dupa cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie.

Intre optiunile posibile, niste prelate special concepute ar putea acoperi acoperisurile si peretii cladirilor exterioare ale reactoarelor 1, 3 si 4, partial afectate de suflul unor explozii, scria cotidianul Asahi Shimbun, citand oficiali guvernamentali neidentificati.

Articolul nu a precizat materialul de fabricare a acestor prelate, menite sa limiteze emisiile radioactive.

Acesta a adaugat, in schimb, ca autoritatile ar putea instala echipamente de aerisire, destinate evitarii unei acumulari de gaze si unor noi explozii in cladirile reactoarelor.

Un alt proiect consta in ancorarea unui petrolier in Oceanul Pacific, in apropierea reactoarelor 1-4, pentru a evacua apa radioactiva acumulata in salile masinilor si intr-un tunel situat in apropierea reactorului 2, care duce in afara cladirii, potrivit Asahi Shimbun.

Angajatii implicati in interventia de la centrala au pompat o parte din aceasta apa in rezervoarele de-acum pline si trebuie sa gaseasca un alt container pentru a stoca apa din tunel, care reprezinta echivalentul a peste doua piscine olimpice.

Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decat cel legal admis a fost masurat in probele prelevate din mare la 300 de metri sud de centrala nucleara avariata de la Fukushima (nord-estul Japoniei), a anuntat miercuri operatorul TEPCO, anunta MEDIAFAX.

Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

Este vorba despre cel mai mare nivel masurat de iod 131, de la inceputul catastrofei declansate la 11 martie de un cutremur foarte puternic urmat de un tsunami devastator.

Potrivit specialistilor, aceste particule radioactive din Oceanul Pacific nu vor avea consecinte majore la scara planetara, insa ar putea avea un impact notabil, chiar de durata, asupra vietii marine in largul centralei japoneze.

Tehnicienii care lupta de aproape 20 de zile pentru a evita producerea unei catastrofe majore la Fukushima, sunt blocati in desfasuarea operatiunilor lor de balti de apa cu un nivel important de radioactivitate, care s-au format in salile si galeriile tehnice.

Ei se confrunta cu un cerc vicios, pentru ca este vital sa raceasca reactoarele, dar cu cat utilizeaza mai multa apa, cu atat cresc mai mult baltile radioactive. Si cu cat varsa mai putina apa, cu atat temperatura creste in reactoare.

Citeste si:
Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl
Un militar rus a murit din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.