Oficiali din departamentul de sanatate din Massachusetts au declarat ca au descoperit concentratii foarte mici de iod radioactiv 131 in apa de ploaie si ca, cel mai probabil, acestea provin de la centrala nucleara Fukushima Daiichi care a fost afectata de cutremurul si tsunamiul din 11 martie 2011.

Responsabilul cu sanatatea publica din Massachusetts, John Auerbach, a declarat ca in urma masuratorilor facute, radioactivitatea apei de ploaie era mai ridicata decat in mod normal. Cu toate aceastea, avand in vedere durata de viata a iodului radioactiv (opt zile), acesta a adaugat a sursele de apa din zona nu a fost afectate si ca nu se asteapta ca populatia sa aiba probleme de sanatate, scrie Huffington post.

Mici cantitati de radiatii au mai fost semnalate si in alte state din vestul SUA, insa oamenii de stiinta au anuntat ca nu exista riscuri pentru sanatate.

Departamentul de Sanatate Publica din Massachussetts a declarat ca probele de apa de ploaie, care fac parte dintr-un proiect ce masoara radiaoctivitatea din mediu, au fost luate saptamana trecuta, insa nu au specificat si locul.

Oficialii au adaugat ca in urma efectuarii unor teste similare si in restul statelor din SUA, cantitatile gasite de iod radioactiv 131 au fost similare. Totodata, acestia au mai declarat ca sursele de apa potabila vor fi atent monitorizate.

Citeste si: Radioactivitate de 10 milioane mai mare sau Alarma Falsa?

[VIDEO] Primele imagini filmate din aer, la Fukushima


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.