Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploateaza centrala nucleara Fukushima, a recunoscut ca s-a inselat cand a anuntat, duminica dimineata, un nivel al radioactivitatii "de zece milioane de ori mai mare" decat cel normal, in apa scursa de la reactorul 2

TEPCO a convocat de urgenta o conferinta de presa, dupa ce numarul de "zece milioane" a fost preluat de presa japoneza si cea internationala, alimentand psihoza referitoare la centrala avariata. In schimb, anuntul privind nivelul masurat de "1.000 de milisievert pe ora" in apa descoperita in subsolul salii turbinei este exact, a dat asigurari compania, scrie MEDIAFAX.

Vicepresedintele TEPCO, Sakae Muto, a explicat ca elemente radioactive au fost confundate in cursul analizei asupra esantioanelor prelevate din apa, relateaza agentia de presa Jiji.

"S-a produs o confuzie intre iod 134 si cobalt 56", a declarat Muto, citat de Jiji. Noi analize vor fi realizate cat mai rapid, a adaugat el.

Noile precizari ale TEPCO au intervenit dupa ce Comisia privind Siguranta Nucleara din Japonia, un organism guvernamental, a cerut companiei sa revizuiasca aceste calcule.

  • Fukushima: Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala
Un nivel al radioactivitatii foarte ridicat, de zece milioane de ori mai mare decat cel normal, a fost descoperit duminica intr-o cantitate de apa scursa din reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, determinand personalul sa amane operatiunile de pompare, a anuntat operatorul.

Nivelul masurat in esantioane din aceasta apa, gasita in subsolul salii turbinei situata in spatele reactorului, este de 1.000 de milisievert pe ora, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al societatii Tokyo Electric Power (TEPCO).

"Aceasta cifra este de zece milioane de ori mai mare decat nivelul radioactivitatii apei care se gaseste in general intr-un reactor in stare buna", a explicat el. Purtatorul de cuvant a adaugat ca acest lucru inseamna ca combustibilul din miezul reactorului a suferit probabil avarii in cursul unui debut de fuziune, survenit imediat dupa seismul urmat de un tsunami la 11 marti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Soldații rușii care au furat „substanțe letale” de la Cernobîl „mai...
Soldații rușii care au furat...

"Am detectat in esantioane de apa niveluri ridicate de cesiu si alte substante care nu se gasesc in general in apa reactorului. Exista o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil sa fi fost avariate", a precizat el.

Niveluri ale radioactivitatii de cateva sute de milisievert pe ora au fost deja detectate in jurul reactoarelor avariate ale centralei, impunand evacuarea temporara a muncitorilor.


Trei muncitori, incaltati numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminati joi de o acumulare de apa puternic radioactiva, in timpul unei interventii la turbina situata in spatele reactorului 3, unde nivelul radiatiilor era de 180 de milisievert pe ora. Doi au fost spitalizati din cauza arsurilor suferite la picioare.

Aproximativ 500 de tehnicieni, pompieri si militari lucreaza zi si noapte la Fukushima pentru a reduce temperatura reactoarelor si pentru a incerca sa restabileasca circuitele de racire ale centralei si a evita astfel o catastrofa nucleara majora.

Citeste si:
O bomba a fost descoperita in incinta centralei nucleare japoneze...
O bomba a fost descoperita in...

Ei folosesc tunuri de apa, pompe electrice si o pompa de beton echipata cu un brat articulat de 50 de metri, capabil sa refaca nivelul bazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.