Presedintele Nicolas Sarkozy a mentionat ca operatiunea se poate termina in momentul in care fortele lui Muammar Gaddafi se vor intoarce in cazarmele lor.
Trebuia sa "evitam victimele nebuniei barbare a unui dictator", a insistat el, potrivit MEDIAFAX.

In opinia lui, "in cazul in care coalitia nu ar fi actionat - era o problema de ore, de foarte putine ore -, populatia din Benghazi ar fi fost victima unui masacru".
  • Sarkozy compara situatia din Libia cu cea din Srebrenica

Sarkozy a precizat ca a evocat in fata omologilor sai europeni "ceea ce s-a intamplat la Srebrenica" in iulie 1995, a declarat el. Cel putin "8.000 de persoane au fost asasinate (...) deoarece comunitatea internationala nu a luat in perioada respectiva masuri pentru a impiedica acest masacru" al musulmanilor bosniaci de catre sarbi, a adaugat el.[NATO preia "fraiele" razboiului in Libia]

  • Eliberatorul

"Atat timp cat populatia (libiana) va fi sub amenintarea tancurilor, avioanelor, noi vom fi acolo", a afirmat Sarkozy, refuzand totusi sa ofere o data la care s-ar putea incheia operatiunea.

Aceasta nu are ca scop destituirea lui Kadhafi, a declarat el. Operatiunea se poate incheia "din minutul in care fortele lui Kadhafi se vor intoarce in cazarmele lor (...) ceea ce inseamna, in opinia mea, mai mult decat un simplu armistitiu".

"Daca militarii se intorc in cazarme, inceteaza asediul asupra acestor orase, nu mai ameninta oamenii, din acel moment va fi o problema a libienilor intre ei". Este vorba despre a pune in aplicare "rezolutia, toata rezolutia, nimic decat rezolutia" 1.973 a Natiunilor Unite. "Nu vom merge dincolo de acest mandat", a declarat el, subliniind ca nu vor fi "operatiuni la sol, nici acum, nici mai tarziu".

Sarkozy a adaugat ca avionul fortelor libiene, distrus la sol joi de un avion de vanatoare francez chiar dupa aterizarea la baza aeriana Misrata (est) a fost doborat pentru ca "se indrepta pentru a ataca persoane nevinovate". [ CRONOLOGIE: Cum s-a propagat razboiul din Libia? ]

  • Pentru o Libie democratica

"Ceea ce se intampla in Libia creeaza o jurisprudenta si poate crea incredere" in randul popoarelor arabe, a declarat el.
Presedintele francez a declarat, de asemenea, ca europenii lanseaza "un apel" catre toti cei care, in Libia, "vor sa il abandoneze pe Kadhafi in proiectele sale nebune si ucigase", precizand ca "pot participa la construirea unei noi Libii democratice".

"Exista Consiliul national de tranzitie, foarte curajos, caruia ii cerem sa se extinda, exista sefii de triburi si apoi personalitati care au fost asociate regimului Kadhafi si care sunt lucide si trebuie sa ia in calcul ca permanenta sistemului Kadhafi conduce Libia la un impas", a adaugat el.
  • Un moment istoric

Miscarile cu care se confrunta in prezent lumea araba constituie, in opinia lui, un "moment istoric". "Am vorbit atat de mult de manifestatiile arabe ca de o amenintare in trecut, Europa nu poate sa nu fie de partea sa", a adaugat el.

In criza libiana, UE a ajuns joi sa depaseasca diviziunile, a afirmat el. Cu o declaratie luata in unanimitate, "unitatea Europei iese consolidata si strategia pe care le-am propus-o prietenilor nostri englezi este de asemenea sustinuta", a conchis presedintele francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.