Norul radioactiv provenind de la centrala din Fukushima va ajunge astazi deasupra Frantei, avertizeaza Autoritatea franceza pentru Siguranta Nucleara.

Stirea nu este, totusi, alarmanta. "Nivelul de radioactivitate este extrem de scazut" si nu va avea efecte asupra sanatatii, afirma Andre-Claude Lacoste, presedintele Autoritatii franceze pentru Siguranta Nucleara (ASN), citat de MEDIAFAX.

Potrivit oficialului francez, nivelul radioactivitatii va fi de "1.000 pana la 10.000 de ori" mai mic decat cel inregistrat in 1986, dupa accidentul de la Cernobil.

Cele 170 de balize ale Institutului pentru Protectia Radioactiva si Siguranta Nucleara (IRSN) nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta particulele radioactive provenind de la Fukushima.

"Dozele care vor veni din Japonia spre Statele Unite si Europa nu pot fi detectate de aceste aparate", explica Didier Champion, director in cadrul IRSN, precizand ca vor fi prelevate mostre prin cele sapte statii de verificare a calitatii aerului.

  • Statele Unite interzic importurile de alimente din Japonia

Statele Unite au interzis importurile de alimente din regiunile afectate de radiatii ale Japoniei, devenind prima tara care ia aceasta masura in contextul crizei atomice cauzate de cutremurul si valul tsunami, care a afectat sever centrala nucleara Fukushima Daiichi, transmite Reuters, potrivit Wall-Street.ro.

Administratia americana a anuntat ca blocheaza importurile de lapte, legume si fructe din patru prefecturi din nord-estul Japoniei, cele mai afectate de criza.


Coreea de Sud ar putea fi a doua tara care ia astfel de masuri, in contextul celei mai grave crize atomice de la explozia de la Cernobil din 1986.

Franta a cerut Comisiei Europene sa armonizeze la nivelul UE verificarea radioactivitatii importurilor din Japonia.

  • Criza de tigari in zonele afectate din Japonia

Cutremurul si tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei au lasat unele parti ale regiunii fara tigari, a anuntat compania nipona Japan Tobacco Inc (JTI), o lovitura pentru fumatori intr-o tara in care acest obicei este inca raspandit, scrie Wall-Street.ro.
Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

O parte a centrelor de distributie din regiune au fost lovite de dezastru, iar anumite marci de tigari nu mai sunt disponibile in stocuri in regiune, a declarat un purtator de cuvant al JTI pentru Reuters. In portofoliul JTI, al treilea mare producator de tigarete la nivel mondial, se afla marci ca Benson & Hedges, Camel si Winston.

Compania nu poate estima impactul dezastrului asupra vanzarilor, insa acesta, probabil, nu va fi major, a adaugat purtatorul de cuvant. Fumatul este inca foarte raspandit in Japonia si este permis in baruri, majoritatea restaurantelor si chiar in unele birouri.

Citeste si: Japonia, lovita de noi replici. Fukushima fumega

Tokyo: Apa de la robinet, periculoasa pentru bebelusi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.