Autoritatile locale din Tokyo au cerut miercuri populatiei sa nu foloseasca apa de la robinet pentru pregatirea hranei bebelusilor, din cauza nivelului crescut al radiatiilor, relateaza AFP.

Un nivel de iod radioactiv care depaseste limita legala admisa pentru bebelusi a fost detectat in apa de la robinet din Tokyo, metropola unde locuiesc 35 de milioane de persoane, au anuntat miercuri autoritatile din capitala, situata la 250 de kilometri sud-vest de centrala nucleara Fukushima.

Un oficial din Guvernul metropolitan al orasului Tokyo a explicat ca o concentratie de iod de 210 becquerel pe kilogram a fost descoperita in mostre prelevate din apa curenta, in conditiile in care limita fixata de autoritatile nipone este de 100 becquerel pentru bebelusi, potrivit MEDIAFAX.

Tot miercuri, premierul japonez Naoto Kan a cerut populatiei sa nu consume legume in care a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, in special spanacul, brocoli, varza si conopida. Acesta a interzis pentru moment vanzarea de legume verzi din Fukushima, a laptelui crud si a patrunjelului din Ibaraki.

Daca o persoana consuma in fiecare zi cate 100 de grame din legumele cele mai contaminate timp de zece zile, aceasta ar echivala cu jumatate din radiatiile la care este expusa o persoana pe durata unui an, a precizat ministerul.

  • Importul de produse alimentare, interzis

Statele Unite au anuntat marti ca interzice importul unor produse alimentare, precum lapte, produse lactate, legume proaspete, fructe, ce provin din patru prefecturi din jurul centralei nucleare, in timp ce Franta a cerut Comisiei Europene sa impuna un "control sistematic" al importurilor de produse proaspete din Japonia la frontierele Uniunii Europene.

Citeste si: Cum si-a revenit Japonia. Cum isi va reveni?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.